L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals se suma a la iniciativa emergent del bon ús del temps: la Barcelona Time Use Iniciative for Healthy Society. El bressol del projecte és la Reforma Horària que van impulsar els ciutadans fa cinc anys amb el propòsit de crear nous hàbits cívics que milloressin la nostra salut i qualitat de vida.

Seguint el seu llegat, la #BCNTimeUseInitiative té l’objectiu d’internacionalitzar el discurs sobre el temps i consolidar una plataforma europea que aglutini totes les organitzacions implicades en promoure polítiques de benestar.

L’Associació treballa per aconseguir una bona gestió del temps i, tal com ens demostra el nostre treball de camp a través del Programa d’Educació Audiovisual, consum responsable i temps estan íntegrament relacionats amb el benestar.

El juny de 2018, els espectadors demanaven avançar el prime time, ja que la racionalització dels horaris televisius ajuden a la conciliació laboral i educativa de les famílies. No era la primera vegada que posàvem l’ús del temps al centre del debat. Va ser el 2017 quan, a partir de la realització de l’estudi El prime time a Espanya, un espai televisiu sense cap mena de regulació, vam reimpulsar la nostra lluita per la regulació de l’anomenat horari de màxima audiència. També durant 2018 va culminar la nostra adhesió al Pacte de la Reforma Horària, un compromís amb el qual aconseguir incrementar les hores de descans a les llars i fomentar una nova cultura del temps.

Excés a la carta

Amb l’arribada de les plataformes de consum a la carta, el paradigma del temps ha canviat dràsticament. L’horari de la persona consumidora no depèn de la programació que facin les cadenes, sinó que és ell/a és qui decideix què i quan consumir contingut audiovisual.

Des de l’Associació, conscients tant de les dificultats per aplicar un avanç del prime time com d’aquestes noves tendències, fa mesos que treballem en una direcció actualitzada del nostre projecte social de Reforma Horària. L’objectiu principal ja no és només aconseguir un prime time conciliador, sinó que –en aquest panorama on les persones consumidores inverteixen cada vegada més i més temps consumint sèries i continguts a la carta–, és de vital importància posar sobre la taula el valor del temps.

Gestionar el temps del consum audiovisual s’ha de convertir en una prioritat a les llars: el motor de canvi cap a la vertadera Reforma Horària social.

Amb aquest objectiu i aprofitant sinergies amb altres iniciatives de l’Associació, vam llençar el #TestEnSèrie, una acció emmarcada dins de la campanya #LiveYourRealLife que consciència del temps que dediquem al món virtual. Mentre que el #TecnoTest ens sensibilitza sobre el nivell d’addicció al mòbil, el #TestEnSèrie ens obre els ulls respecte als excessos en el consum de ficció seriada.

El temps de lleure és sinònim, moltes vegades, de veure l’última temporada de la sèrie que feia mesos que esperaves o fer maratons que duren caps de setmana sencers.

Per tant, les campanyes que dissenyem des de l’Associació prenen una nova direcció adaptada a les necessitats de la societat. Tanmateix, estem compromesos amb la prevenció dels fenòmens que es deriven de les tecnoaddiccions i és la nostra feina investigar, divulgar i formar sobre aquestes dependències.

Gràcies al nostre Programa d’Educació Audiovisual arribem cada any a milers de joves i centenars de pares, mares i professionals per orientar-los en els bons hàbits de consum d’oci audiovisual.

Com a consumidor audiovisual t’animem a explicar-nos el teu parer sobre el temps dedicat a les pantalles. Com penses que podem aconseguir un consum més saludable? Quines accions estàs realitzant? Pots deixar-nos un comentari o contactar a través del formulari web i de les nostres xarxes socials (FacebookTwitterInstagram).