Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya

Per la defensa del consumidor audiovisual

Programa d’Educació Audiovisual

El Programa d’Educació Audiovisual (PEA) dota a les entitats educatives de les eines necessàries per a una completa educació en mitjans audiovisuals, augmentant les oportunitats que aquestes ens ofereixen i minimitzant els riscos. El PEA forma famílies, professionals de l’educació i alumnes perquè treguin el màxim profit a l’entorn digital en el qual vivim, tot fomentant el seu pensament crític com a consumidors audiovisuals.

Alguns instruments que fem servir per aconseguir-ho són tallers pràctics, conferències, xerrades i dinàmiques. Aquestes formacions s’adapten als requisits del centre, i s’ofereixen tant de manera presencial com en línia, com els anomenats e-Tallers. També s’ajusten els continguts a l’audiència de cada sessió a través d’enquestes per tal de conèixer millor els assistents.

El PEA és un programa transversal i, més enllà dels tallers, reforça la seva acció amb altres eines, com un butlletí educatiu, un servei d’informació i consultes com és el WhatsApp Contraste i la revista mensual Contraste, entre d’altres.

Els temes que es tracten tenen a veure amb els principals conflictes d’infants i joves en l’ús del seu temps lliure: el consum audiovisual responsable, la prevenció de les addiccions a les xarxes socials i/o als videojocs, la sensibilització i la vigilància sobre el ciberbullying, la gestió de la privacitat a internet, l’autoestima i les xarxes socials, l’empoderament de la dona a les xarxes socials (temàtiques clau: hipersexualització, cosificació, violència de control), l’anàlisi crític de les sèries de televisió que marquen tendència, els riscos a les xarxes socials (grooming, sextorsió, sexting, pèrdua d’intimitat), entre d’altres.

Guay-fi

Un altre recurs a dins del marc del PEA és el projecte Guay-fi. Iniciat com a prova pilot a principis de 2021 i consolidat al curs 2021-2022, el seu objectiu és ajudar a educadors i famílies en la tasca de trobar una manera de gestionar la presència de les pantalles en l’educació dels més petits.

Així doncs, des de l’Associació  i el PEA proveïm als cursos d’infantil dels col·legis associats un BagKid per professors, que contenen una sèrie d’activitats didàctiques, materials pels tutors del curs de les escoles i jocs educatius per l’aula, a més de descomptes en tallers i excursions pel grup.

Les famílies reben productes d’entreteniment pels més petits (de 3 a 5 anys) en forma d’un “kit infantil de supervivència per a un oci sense pantalles”: una motxilla que a més inclou una guia de jocs infantils elaborada per l’equip del PEA, l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals i La Fundación Aprender a Mirar. A més, a través del programa s’ofereix la possibilitat de participar en el taller familiar “Pantalles, aprenentatge i el cervell dels infants”.

Amb tot això Guay-fi, que ja va per la seva segona edició, pretén donar la importància que es mereix al joc infantil, i substituir el tems que passen els infants amb les pantalles –sobretot en el context tecnològic en el qual vivim– oferint alternatives lúdiques plenes de reptes i imaginació.

Projecte educatiu per un oci sense pantalles Guay-fi

Apunta’t

Esteu interessats a conèixer les activitats de formació que l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals duu a terme a més de 400 centres (públics, concertats, privats i també altres equipaments com centres cívics, casals d’estiu i espais municipals)?

Podeu trobar tota la informació sobre els continguts del curs 22/23 al Dossier del Programa d’Educació Audiovisual.

Per comptar amb les nostres sessions impartides per especialistes i professionals de l’audiovisual, la salut i l’educació, podeu escriure’ns a educa@contraste.info o trucar-nos al 93 488 17 57.

Què diuen del PEA?

(Sobre la Càpsula (in)formativa: Hipersexualització) “Gràcies per oferir-nos vídeos formatius com aquests. Fonamental que despertem el sentit crític dels nostres adolescents i els donem arguments perquè reforcin la seva autoestima.”

AMPA Institució Lleida

“Aquesta jornada ens ha servit a tots per fer-nos reflexionar. Hem de deixar de ser el nostre perfil a les xarxes socials i començar a viure la vida que tenim davant. No cal tindre tants likes per estimar-nos a nosaltres mateixos.”

“Jo animo a tots els col·legis a què facin aquesta xerrada, ja que m’ha obert molt la ment.”

“Ha sido muy revelador. Nos han hecho plantearnos cosas que, sin estas charlas, no habríamos aprendido.”

Jordi, Gala i Ana, alumnes de La Salle Bonanova. El seu feedback es pot veure al vídeo resum de la Jornada Hipersexualització a les xarxes.

“Els alumnes han estat molt atents i penso que els objectius els hem complert. Volíem tractar aquest tema de forma profunda i seriosa i que els arribés. La primera part, la dels experts, ha sigut la més formativa i els alumnes han estat atents i hem pogut abordar la temàtica des de diferents vessants. La segona part, la dels testimonis, és en la que han connectat més perquè els ponents eren més joves i també els ha arribat el missatge. Estem molt contents, la veritat.”

Isabel Romañá, coordinadora 4t d’ESO de La Salle Bonanova. Feedback de la Jornada Hipersexualització a les xarxes.

“El tema és molt adequat i m’ha agradat molt el punt de vista des del que ho han enfocat. Ha estat interessant fins i tot per mi com a consumidora de xarxes socials. M’han fet reflexionar.”

“Valoro molt positivament que tot i que en principi alguns termes podien semblar massa complexes, més tenint en compte que era el grup PIM (Programa Intensiu de Millora) i ACO (Grup d’Acollida), els ponents han sabut transmetre molt bé el contingut. Així mateix han aconseguit motivar l’alumnat i fer que participessin.”

Feedback de professores de l’Institut Barcelona-Congrés

“Impresionante todo lo que desconocemos sobre este mundo digital y lo que debemos saber para estar prevenidos contra el ciberacoso y la nomofobia. Entre tantas cosas, me quedo con la reflexión de que debemos educar con el ejemplo y tejer la mejor red social: la familia.”

Tuit de Mariela Torres, assistent a una xerrada

“Classe magistral. Pràctica, útil i profitosa. Ara em sento més preparada per la defensa de la infància i l’adolescència a les xarxes socials. Cal que pares i mares estem al dia, la família és sempre el millor exemple!”

Mireia del Pozo, assistent a un taller pràctic d’Instagram

A %d bloguers els agrada això: