El passat 11 de febrer la presidenta de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, Anna Plans, va reunir-se amb l’Alexis Serra, director de l’Oficina per a la Reforma Horària del Govern de la Generalitat amb motiu de la nostra adhesió i defensa del Pacte per la Reforma Horària (Objectiu 2025).

El que busquem les diferents entitats adherides al Pacte –siguem associacions, institucions públiques, grans empreses o petits comerços– és assolir una millor qualitat de vida gràcies als bons usos dels temps. A través del Pacte es proposa compactar la jornada laborar per sortir abans del treball, introduir horaris més flexibles, facilitar el fet d’anar a dormir abans i incrementar les hores de somni.

Mitjançant la unió de l’Associació al Pacte, també s’ha defensat i donat relleu a la necessitat d’establir mesures per regular el prime time i la programació dels continguts, doncs aquesta regulació és imprescindible per aconseguir incrementar les hores de descans. Així, l’eix de Cultura i oci del Pacte per la Reforma Horària va passar a incloure:

prime-time-eix-oci-pacte

Ara, aquesta reunió ha sorgit fruit de la voluntat de crear una comissió interdepartamental, amb diferents taules quadrangulars, formades pels diferents agents impulsors d’aquest canvi d’horaris. Així mateix, ens ha servit per enfortir els vincles amb l’Oficina per a la Reforma Horària i refermar la nostra voluntat de col·laboració mútua.

El paper de l’Associació: trobar temps de desconnexió

Va ser durant 2017 que, a partir de la realització d’un estudi, des de l’Associació vam reimpulsar la nostra lluita per la racionalització dels horaris televisius amb la finalitat d’ajudar a la conciliació laboral i educativa de les famílies:

Estudi de l’horari del prime time a Espanya (juny 2017)
– Nota de premsa: El prime time a Espanya, un espai televisiu sense cap mena de regulació (juny 2017)
– Nota de premsa: Els espectadors demanen, un cop més, avançar el prime time (juny 2018)

A la 5a Setmana dels Horaris, celebrada el juny de 2018, vam participar amb una ponència sobre la importància de l’avançament del prime time, presentant la nostra campanya i obrint també els ulls cap a la necessitat de trobar temps dins del temps.

“Tal com els últims estudis i tendències indiquen, enmig del canvi tecnològic, les pantalles ens roben un temps molt valuós que podríem dedicar als amics, la família, la capacitació, l’esport o el descans. Des de l’Associació no promovem una fugida de la tecnologia sinó una consciència social que permeti als consumidors aconseguir un millor ús, ecològic i sa.”

Anna Plans, presidenta de l’Associació

A l’article El millor regal és el temps, deia el periodista Carles Capdevila que “L’epidèmia del mil·lenni és la manca de temps, i l’estem escampant entre les criatures. […] De temps n’hi ha. No és infinit, però existeix. El que potser no tenen molts nens és “el seu temps””. Nosaltres, a més, reflexionem sobre “el seu temps” dels adults i “el seu temps” de la unitat familiar:

“El millor moment del dia és poder parlar amb els teus fills mentre sopes amb les pantalles apagades. Les pantalles no poden substituir la vida offline.”

Luigi Bugalla, vocal de la junta directiva de l’Associació