Des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunyacompromesos amb la igualtat i conscients de l’impacte i la influència dels mitjans audiovisuals en la temàtica dona, així com de la responsabilitat pròpia com a entitat que es deu a la societat civil– s’ha realitzat durant 2020 tota una tasca de formació en l’ús d’un llenguatge no sexista a l’equip humà que conforma l’entitat; incloent a les persones fixes, col·laboradores, voluntàries i en pràctiques.

Amb l’objectiu d’assegurar una entitat on la perspectiva de gènere s’abordi de manera transversal, s’han creat uns nous Plans d’Igualtat i de Formació que asseguren l’equitat d’oportunitats en l’aprenentatge i una comunicació que promou la igualtat des del seu llenguatge. D’aquesta manera, fomentem el llenguatge inclusiu a les comunicacions directes, als anàlisis, crítiques o altres tipus de publicacions, així com en el Programa d’Educació Audiovisual amb el qual arribem a més de 3.000 persones beneficiàries (des d’infants i joves fins a gent gran) en col·laboració amb la Fundación Aprender a Mirar, entitat que també vetlla per defensar els drets de la infància a les pantalles.

És igual d’important estar atents al llenguatge propi com al llenguatge dels continguts audiovisuals que s’aborden a la capçalera de continguts Contraste.info.

Formació de l’equip i nou protocol

Membres de l’equip de l’Associació han participat al curs Participació i creació de xarxes amb perspectiva de gènere per tal de formar-se en aquest àmbit i adquirir recursos per detectar i saber actuar amb una mirada neta i lliure dels errors sexistes generalment normalitzats.

De totes les accions que poden provocar discriminació de gènere, el llenguatge pot semblar un element irrellevant, però en realitat és fonamentalment clau. Per canviar i millorar-lo, no hi ha una fórmula secreta, sinó que es basa en la consciència i l’autocorrecció. A continuació us deixem les pautes que, des de l’Associació, s’han establert com a protocol per aconseguir un llenguatge inclusiu i no sexista:

  1. Corregir l’enfocament androcèntric: Es refereix a la visió que té la societat a través de la figura masculina, deixant així a la dona en una posició subordinada, en segon pla. Aquest punt és el més important, doncs més que una mesura, és el que desencadena la resta de problemàtiques. En aquest sentit, l’any 2019 l’Associació va llançar la iniciativa Stop conductes masclistes a TikTok, on ja s’analitzava el rol femení en moltes de les produccions audiovisuals que generen els joves a aquesta xarxa social.
  2. Evitar fer servir mots específics com a universals: El gènere masculí es canvia a paraules genèriques que comprenguin dones i homes per igual. Per exemple: persones treballadores, persones usuàries, persones consumidores.
  3. Crear referents femenins i trencar amb estereotips: Des de l’Associació treballem per generar una mirada neta de clixés i fomentar el pensament crític per veure més enllà de la hipersexualització de la dona en l’àmbit audiovisual (cinema, sèries, xarxes socials i també als videojocs).
  4. No fer servir diferents qualitats per dones i per homes: És una forma més de generalitzar i contribuir en l’hegemonia sexista de la societat. Les qualitats i gustos són independents al gènere, és per això que des de l’Associació, en el nostre Programa d’Educació Audiovisual, no separem temàtiques segons el gènere dels infants. Nenes i nens participen, per igual, a tallers i xerrades sobre el consum responsable de videojocs i de les xarxes socials.
  5. No emprar el gènere femení per desqualificar, ni fer servir al·lusions pejoratives cap a les dones, els valors, comportaments o actituds que les designen.

Activa’t!

Acabem 2020 amb un bagatge que assegura i avala la nostra capacitat formativa i informadora sobre temàtica dona (sensibilització, prevenció i detecció): vetllem i defensem els drets i llibertat de dones i nenes a internet, treballem per una xarxa segura i empoderem la mirada de milers de persones consumidores a través del pensament crític i l’ús d’un llenguatge amb perspectiva de gènere.

Tu també pots tenir més cura del teu llenguatge; anima’t a seguir els punts d’acció que proposem i prepara’t per detectar i aturar a temps els normalitzats micromasclismes. També pots recolzar i conèixer iniciatives de l’Associació que visibilitzen els factors de risc cap a les dones i nenes: campanya #ShesAPerson, campanya #FaigDislike i, entre altres projectes, les formacions de prevenció de la hipersexualització.