Com vam avançar amb la publicació Projecte #cinefòrum per una mirada sense clixés, l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya ha estat treballant per catalogar les crítiques i articles de la seva capçalera de continguts Contraste.info a través de noves etiquetes. Ara, i amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, l’Associació ha acabat de preparar els llistats de pel·lícules que compten amb els següents nous valors: dona, feminisme i dignitat de la dona. L’objectiu d’aquesta nova classificació és promoure l’apoderament femení a la recerca d’un món més igualitari i just.

Aquest nou cinefòrum pretén que els consumidors puguin localitzar continguts audiovisuals (pel·lícules, sèries, videojocs, iniciatives web i Apps) on la dona sigui la protagonista, sense necessitat d’homes que les salvin ni haver d’aparèixer com a figures hipersexualitzades o cosificades.

Aquestes categories només defineixen aquells continguts positius, on les dones estiguin realment apoderades i que serveixin de testimoni que elles també poden amb tot.

L’educació audiovisual és un compromís en l’Associació que, amb la perspectiva de gènere sempre present en l’equip analista de l’entitat (en la seva majoria dones), visibilitza –en les seves crítiques i articles– els continguts audiovisuals negatius que es posicionen com un fals apoderament i/o fomenten mirades distorsionades a través de la sexualització i cosificació de la dona.

Defensem els continguts positius

Com l’Associació adopta una postura pedagògica per a promoure el bon ús dels mitjans audiovisuals tant per joves com per tutors i pares i mares, les crítiques dels continguts relacionats amb l’apoderament de la dona s’analitzen amb un enfocament diferent, posant l’accent principalment en els aspectes positius o negatius de la perspectiva que mostra el lliurament.

Exemples d’això són la pel·lícula After, a la qual es va dedicar l’article After, una película que maquilla una novela tóxica para los menores –a més de la corresponent crítica– per la seva repercussió mediàtica i els seus continguts tòxics. Tot el contrari que el film Una qüestió de gènere, on s’enfoca positivament l’apoderament femení a través de la igualtat d’oportunitats, el suport del marit, les sancions a les actituds sexistes i el valor a la dignitat de les persones.

 

Trobes a faltar algun títol dins d’aquestes llistes? Pots posar-te en contacte a través del formulari web o escrivint a associacio@taconline.net.