L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya tanca 2020 amb més de 3500 persones beneficiàries del seu Programa d’Educació Audiovisual Contraste (PEAC). Tot i les incerteses i dificultats ocasionades per la pandèmia, la capacitat d’adaptació i de respondre les noves necessitats de les persones consumidores han estat les claus de l’èxit de les formacions de l’entitat.

Nova contractació de la Direcció General d’Acció Cívica

Va ser el 2019 quan la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) de la Generalitat de Catalunya va contactar amb l’Associació per organitzar nou tallers a diferents centres cívics de Catalunya. El positiu feedback dels més de 180 participants (adults i joves) d’aquestes formacions de sensibilització per a un consum responsable de l’audiovisual al darrer any 2020 han motivat a la DGACC de la Generalitat de Catalunya a tornar a comptar, un any més, amb l’equip de professionals del Programa d’Educació Audiovisual per a impartir 19 formacions a diferents Casals i Centres Cívics de Catalunya. En aquesta ocasió, donades les condicions sanitàries actuals, s’ha optat per la realització de formacions en línia mitjançant plataformes accessibles i amb els continguts adaptats per seguir oferint una experiència interactiva, pràctica i amena.

Les primeres sessions contractades han estat “Les pantalles, xumets emocionals dels nostres fills?” i “Ab(ús) dels videojocs i prevenció de tecnoadiccions” enfocades, la primera, a la prevenció primerenca i els bons usos durant la infància i, en el segon cas, a aprendre a detectar i prevenir les addiccions als videojocs a través del pensament crític davant els continguts i el control i seguiment dels horaris de filles i fills. Per altra banda, també s’ha portat a terme una formació específica adreçada a les i els treballadors dels diferents Casals i Centres Cívics que conformem la xarxa de la Direcció General.

La meva impressió és molt bona. L’explicació de la ponent ha estat planera alhora que ben documentada, i amb caràcter proactiu i propositiu, aterrant als exemples concrets. Des del meu punt de vista, ha estat molt bé i crec que les responsables dels equipaments han sortit totes molt satisfetes.

Roger Revilla, assistent a una formació online adreçada a les persones responsables de les activitats per a joves a Casals i Centres Cívics de Catalunya

Parlem sobre la hipersexualització a l’entorn digital i el ciberassetjament

Les professores del PEAC, Anna Plans i Irene Montiel, han estat ponents en dues trobades de caràcter social. Per una banda, al marc benèfic de les conferències englobades en Encuentros solidarios, per altra, a la Live Talk organitzada per la Fundació Barça, per parlar sobre Com educar en un entorn digital hipersexualitzat i sobre Ciberbullying i altres formes de violència contra la infància, respectivament.

Pròxims tallers online

El projecte d’alfabetització digital de l’Associació fomenta el pensament crític i el consum responsable de l’oci audiovisual, així com ajuda a prevenir i detectar situacions de risc. Amb aquesta finalitat evoluciona al mateix ritme que ho fan les tecnologies i, en aquest context actual, utilitzem un dels avantatges que suposa la connexió digital per a continuar arribant i incidint en famílies, alumnes i professionals de l’àmbit de l’educació, la salut i l’ordre

L’equip del Programa d’Educació Audiovisual ja està preparant un total de 20 formacions més per a les primeres setmanes de 2021, de diferents temàtiques de l’audiovisual i per a diferents públics. Si la iniciativa us resulta interessant, seguiu atents a les nostres xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram) i pàgina web per treure el màxim profit a les accions educatives de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya.

I, per descomptat, també podeu contactar amb els professionals que donen vida a l’entitat a través del telèfon 93 488 17 57 o del correu electrònic educa@taconline.net, on us facilitaran informació tant per qüestions específiques com per poder organitzar formacions en línia o presencials als vostres centres educatius, entitats o empreses.