La major sensibilització i conscienciació entorn de la violència de gènere potser ens fa pensar que totes i tots tenim més clars quines poden ser les primeres conductes de risc que poden acabar conduint a una relació tòxica amb violència psíquica o física. Malauradament, la veritat és que molts joves d’avui dia han normalitzat conductes de control, especialment de cibercontrol, justificant-les –equivocadament– per ideals i mites de l’amor romàntic que no són ni haurien de ser exemples a seguir.

Les últimes enquestes sobre violència de gènere i de control realitzades a joves espanyols pel Centro Reina Sofia ho posen en evidència:

“El percentatge de joves de 16 i 19 anys que ha sofert violència de control per part de les seves parelles ha ascendit a un 25% durant 2017”

“Una de cada quatre persones de 15 i 29 anys opina que certs comportaments de control formen part de la normalitat d’una parella.”

Dades del Centro Reina Sofia

Fa dos anys que des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya treballem en una nova branca de formació dins del nostre Programa d’Educació Audiovisual per centres educatius: l’apoderament de la dona a partir de les seves accions en els mitjans audiovisuals.

Per donar eines que enforteixin la seva autoestima i seguretat i per ajudar a posar fi a la xacra de la violència de gènere, formem a alumnes, famílies i professionals de l’educació de tota Catalunya per desnormalitzar accions que són intolerables en una relació sana.

A més gelosia i major control, més amor?

Prèviament als nostres tallers, realitzem una enquesta on-line anònima que ens permet analitzar el clima de l’aula i poder abordar els temes més preocupants. Les preguntes sobre violència de control són les que, cada vegada més, donen uns números alarmants de falta d’informació i ideals erronis. Per exemple, quan responen amb pensaments com: “cal evitar accions que puguin fer enfadar a les nostres parelles” o “si està gelós/gelosa, vol dir que m’estima més”.

Que la teva parella miri les teves converses privades, no és tolerable; que et demani que deixis de parlar amb certes persones per gelosia, no és tolerable; que davant qualsevol situació tinguis por de la seva violenta reacció, no és tolerable; que t’humiliï davant les seves amistats, no és tolerable.

Fragment de l’article sobre violència de control publicat al blog de la nostra marca de continguts Contraste.info

Us hem preparat una infografia amb alguns dels consells que donem a les nostres sessions i tallers pràctics per evitar la violència de control, el sexting, el ciberbullying, el sexpreading, la sextorsió i la hipersexualització:

tips-apoderament

Us compartim també l’article Una sociedad hipersexualizada publicat a Contraste.info per Anna Plans, presidenta de l’Associació, on reflexiona sobre el veritable apoderament de la dona vers els clixés i sobre com afrontar l’educació digital en les famílies.

I si necessites ajuda, pots posar-te en contacte amb els professionals de l’Associació trucant al 93 488 17 57 o escrivint a educa@taconline.net.