Aquestes dues setmanes d’aïllament a casa suposen un repte per a tota la societat. Com aguantar sense caure en la dependència de les pantalles i com aconseguir això mateix amb els infants i adolescents?

Des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya hem preparat una senzilla infografia amb consells per aconseguir gestionar responsablement les pantalles durant la quarantena:

Pantalles-en-quarantena-Consumidors

Pots descarregar-la i compartir-la des d’aquí o bé a través de Twitter, on hem obert un fil que s’està actualitzant cada dia, Facebook o Instagram, on també trobaràs un destacat amb les stories.

#QuedatACasa i fes un #ConsumResponsable

La campanya #LiveYourRealLife de l’Associació i Fundación Aprender a Mirar segueix activa en aquest confinament a causa del coronavirus COVID-19. A través de la intimitat, el cervell, la informació i les emocions (pilars bàsics que ensenyem a les formacions de consum responsable i bons usos del nostre Programa d’Educació Audiovisual) proporcionem els següents consells per conviure amb les pantalles:

INTIMITAT

➡️ No realitzar sharenting (ús excessiu de les xarxes socials per part dels pares i mares per compartir contingut dels seus fills/filles –vídeos, fotografies, gifs…–), allò que et fa gràcia del teu fill/a durant aquests dies pot passar molt fàcilment del grup familiar a convertir-se en viral. Recuperem un article publicat a la nostra capçalera de continguts Contraste.info sobre la importància de protegir la privadesa dels menors d’edat.

➡️ Sí a ser creatius i sortir de casa a través de la imaginació! Recupereu hobbies i compartiu les vostres creacions (dibuixos, microrelats, curtmetratges…). És el moment d’avorrir-se i deixar que la flama de la innovació ens inspiri.

Per ajudar en aquest procés creatiu, la nostra recomanació cinematogràfica és La invención de Hugo, un film que uneix la màgia del cinema i la literatura.

la-invencion-de-hugo-cine-literatura

CERVELL

➡️ Aquests dies de confinament, és important mantenir un horari clar però amb capacitat de flexibilització.

Calcula el temps amb les pantalles i no realitzis maratons de sèries ni de pel·lícules. Alterna activitats per mantenir el teu cervell sa i fort!

➡️ Per entendre millor el teu cervell i com les pantalles poden influir en el seu desenvolupament, aprofita per veure la conferència (disponible amb subtítols) que el Dr. Manfred Spitzer va realitzar en un acte organitzat per l’Associació i Fundación Aprender a Mirar.

➡️ Sí a ser un exemple d’autocontrol, posa’t a prova i repta a la teva família i amics a passar el #TecnoTest i el #TestEnSèrie. La campanya #LiveYourRealLife és una crida a l’acció i a la consciència del temps dedicat al món virtual.

I per seguir entrenant el teu cervell durant aquests dies #ACasa, et proposem un film que barreja thriller i terror: Escape Room (+12). T’atreveixes a provar amb els seus trencaclosques?

escape-room-trencaclosques

INFORMACIÓ

➡️ La informació ens farà lliures, però tampoc ens sobresaturem. En aquesta situació d’alerta, més pot ser menys i un excés de notícies sobre el coronavirus contribuirà a un estat d’estrès i ansietat a la llar.

➡️ No contribueixis a difondre fake news, contrasta les notícies que t’arriben abans de compartir: verifica la fiabilitat de les fonts. Ajuda a aturar la infecció informativa que s’està produint, sobretot, a WhatsApp. Pautes clau per detectar notícies falses a la nostra capçalera de continguts Contraste.info.

➡️ Dedica més temps a accions positives. Suma’t a la iniciativa #CartasConAlma i escriu una carta per pacients aïllats que necessiten -ara més que mai- ànims. I recorda també els teus familiars i amics, una carta els reconfortarà a ells i a tu.

Cartas-coronavirus

I per recordar la importància del bon periodisme, a Contraste trobareu la crítica de El precio de la verdad, una pel·lícula de 2004 per veure en família i aprendre a destapar notícies falses.

shattered-glass-periodisme-fake-news

EMOCIONS

➡️ Les emocions marcaran aquests dies. Escolta’t a tu mateix i els altres, especialment els infants i els més grans. Truca i comparteix el teu temps. Aprèn i ofereix el millor de tu. Mantinguem l’esperit fort gràcies a la unió!

➡️ De la mà de la doctora Marián Rojas Estapé ens endinsem en la gestió de les emocions. Us recomanem la conferència Cómo educar para que le pasen cosas buenas a tus hijos per replantejar-nos com les pantalles ens aïllen socialment quan no es fa un bon ús.

➡️ Com a forma d’expressar les emocions, que millor que engrescar-nos amb el nou videoclip de Xiula? Fes com les famílies que han col·laborat en la seva creació amb vídeos i expressa’t amb art i passió. Comparteix rialles per combatre el coronavirus i la duresa del confinament.

I què tal si aquesta nit veiem Diecisiete a Netflix? La nostra crítica té clars els motius per veure-la i us ho explica a Contraste.info. Si vols buscar altres opcions, selecciona oci amb valors i cultura. La nostra capçalera de continguts segueix activa per ajudar-te a triar amb criteri.

diecisiete-netflix-valores-emociones

 

Durant aquesta primera setmana de confinament, l’Associació ha anat publicant aquests consells i recomanacions a les seves xarxes socials. Intimitat, cervell, informació i emocions són els pilars que s’han desenvolupat a través d’un fil a Twitter, publicacions a Facebook i a Instagram (on també hi ha diverses stories). Us animem a descarregar-vos la infografia, compartir-la i també compartir amb nosaltres les vostres pròpies iniciatives (o impressions del que hem publicat) a través dels nostres perfils o als comentaris.