Enguany, coincidint amb l’inici del curs escolar, engeguem també un nou projecte construït entre l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, la Fundación Aprender a Mirar i la Fundació Nous Cims. Es tracta del programa KOA Tecnologia.

El seu objectiu és promoure i prevenir el bon ús de les tecnologies en el temps d’oci entre les comunitats educatives de primària. Per aquest motiu, treballem conjuntament per dotar a les famílies, docents i alumnats de les estratègies i recursos necessaris per tal que puguin abordar un consum tecnològic des de l’oportunitat.

Descarrega el Dossier de KOA Tecnologia per conèixer tota la informació de manera detallada.

Dos cursos plens d’activitats

El projecte se centra en l’acompanyament durant els cursos escolars de cinquè i sisè de primària, per tal de sensibilitzar l’alumnat en l’ús adequat de les noves tecnologies. D’aquesta manera, poden gaudir de diversos tallers i activitats envers diferents temàtiques com els videojocs, l’autoestima, les xarxes socials o el ciberbullying, entre d’altres.

Tots els continguts d’aquestes sessions s’adapten a la situació de cada centre, ja que a l’inici del programa es realitza una enquesta prèvia que permet conèixer els hàbits de consum de l’oci audiovisual de l’alumnat. Així doncs, cada activitat es personalitza segons les tendències que segueix cada aula.

post-ASS-KOA2223-dins-1

Aquest primer any 2022-2023, iniciem la prova pilot només amb l’alumnat de 5è d’educació primària. El curs següent, els qui ja es van iniciar en el programa, podran continuar amb la seva formació en àmbit audiovisual al llarg de 6è, i s’incorporaran també les noves línies de 5è.

Tanmateix, les famílies i el professorat també reben tallers sobre les mateixes temàtiques, així com altres eines que els permeten apoderar-se i conscienciar-se sobre el bon ús de les TIC.

Per tant, el programa KOA Tecnologia treballa per promoure un bon ús de les tecnologies a partir del treball amb el triangle educatiu alumnat-professorat-famílies.

Més enllà dels tallers

Els centres escolars del programa disposaran d’un acompanyament setmanal basat en dues figures referents principals. Una en qüestions d’alfabetització mediàtica i l’altre en educació socioemocional, cosa que aporta una mirada global a les seves necessitats específiques de cada escola.

Cada setmana aquestes dues figures estaran al centre durant 3 hores, en les que es duran a terme les activitats amb els alumnes, podran fer tutories personalitzades si alguna família ho demana i es reuniran amb el claustre un cop al trimestre i sempre que el professor ho sol·liciti, per valorar l’evolució del projecte.

post-ASS-KOA2223-dins-2

A més, KOA Tecnologia també es complementa amb diversos serveis que pretenen anar molt més enllà dels tallers.

  • Al llarg del curs es lliuren a l’alumnat una sèrie d’eines: un calendari tecnològic, una bústia per combatre l’assetjament i el ciberassetjament a l’aula, entre d’altres.
  • Les famílies que ho sol·liciten, poden adherir-se al TecnoFamily Challenge, que consisteix en petits reptes que s’ofereixen a les famílies per poder implementar a casa durant les quatre següents setmanes de cada taller.
  • Els docents i famílies tenen la possibilitat de participar als webinars organitzats per l’Associació i la Fundación Aprender a Mirar, així com de sumar-se a la llista de difusió de WhatsApp, on reben novetats sobre el món de l’oci audiovisual, crítiques de cinema, articles i infografies.
  • Mensualment, les famílies reben a través de la seva escola, un butlletí educatiu amb recomanacions d’oci audiovisual actual i la revista Contraste en format online, amb propostes i anàlisis de cinema, videojocs, sèries i internet.
  • Al final del curs es realitza una jornada de tancament per a totes les escoles, on professionals de l’Associació i de la Fundación Aprender a Mirar parlen sobre l’oci audiovisual i on es duen a terme una sèrie d’activitats i es lliuren els premis dels concursos organitzats.

post-ASS-KOA2223-dins-3

Si vols conèixer més a fons el programa, descarrega el dossier, on hi trobaràs tota la informació més detallada. Segueix-nos a les xarxes socials (Twitter, Instagram i LinkedIn) per estar al cas de totes les novetats.