L’any escolar ja està a punt de finalitzar, i això significa que també s’apropa el tancament d’aquest curs 2021-2022 del Programa d’Educació Audiovisual (PEA) de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya.

El PEA és un servei educatiu dirigit a famílies, docents i estudiants, des del qual es treballa per proporcionar als centres escolars les eines necessàries per promoure una educació audiovisual completa que fomenti el seu esperit crític davant l’entorn digital i minimitzi els efectes negatius de les pantalles.

Per aquest motiu, es realitzen activitats de formació a diverses escoles arreu de Catalunya. Enguany, des de l’Associació s’han impartit un total de 109 tallers tant a alumnes com a famílies i professorat, que han comptat amb més de 5.400 assistents. Els temes que s’aborden tenen a veure amb els principals conflictes d’infants i joves en l’ús del seu temps de lleure amb l’oci audiovisual.

pea

Tallers dirigits a alumnes

Més de 3.200 alumnes han acudit als 60 tallers duts a terme durant el curs, que han tractat les següents temàtiques:

  • Ciberbullying: assetjador, víctima o espectador?
  • Sexting, hipersexualització i altres pràctiques de risc
  • Tecnoaddiccions i (ab)ús dels videojocs
  • Bons usos de les pantalles
  • La meva empremta digital, el meu futur
  • Xarxes socials: el meu altre jo
  • Parlem de sèries?

Tallers dirigits a famílies

Per a mares i pares també s’han impartit un total de 49 sessions, que han comptat amb més de 2.200 assistents.

  • Ecologia de les pantalles: cuida el teu cervell
  • Afectivitat i xarxes socials
  • Hipersexualització a les xarxes
  • Com afecten les pantalles en el desenvolupament del cervell dels menors?
  • El mòbil: problema o oportunitat?
  • Com acompanyar els nostres fills en la seva vida digital
  • Consum audiovisual i noves tecnologies
  • (Ab)ús dels videojocs i prevenció de les tecnoaddiccions
  • Pantalles, xumet emocional dels nostres fills i filles?
  • Cervell i bons usos de les pantalles

Hipersexualització i xarxes socials

Dins d’aquests tallers, s’han dut a terme tres jornades sobre hipersexualització a les xarxes socials, autoestima i pornografia a l’alumnat d’ESO i Batxillerat de les escoles La Salle Bonanova, Pineda i FERT Batxillerat.

En totes elles, s’ha posat en valor el lema #LiveYourRealLife, fent obrir el debat i fomentant el sentit crític de les i els estudiants sobre el que veuen i el que comparteixen a la xarxa, així com si el que projecten a través dels seus perfils d’internet és realment qui són o qui volen ser.

Per tal de sensibilitzar als assistents, les jornades s’han dividit en dos blocs, que apel·len a la part més racional i a la més sentimental, respectivament. La primera part consta d’una taula rodona amb diversos experts. Després d’un descans, es convida a diversos testimonis a explicar les seves vivències personals. Amb totes les ponències s’ha encoratjat a transmetre continguts que puguin aportar valor a la comunitat online.

jornada-fert

Un bon ús de les pantalles pels més petits

Un altre projecte del Programa d’Educació Audiovisual que va néixer l’any passat però s’ha consolidat durant aquest curs escolar, és Guay-fi.

Dirigit a la infància d’entre 3 i 6 anys, Guay-fi té l’objectiu d’acompanyar les famílies i els docents en l’educació dels bons hàbits de consum de pantalles, dins del context digital en què vivim.

Aquesta iniciativa és en col·laboració amb Fundación Aprender a Mirar, per tal d’arribar a tota Espanya. Enguany s’han subscrit al programa 70 aules d’escoles arreu del territori nacional, arribant així a més de 1.420 famílies que han rebut un “Kit infantil de supervivència”. Aquest consta d’una motxilla amb un manual d’activitats, jocs per als nens i nenes i materials per poder passar temps d’oci sense pantalles.

A més, totes les famílies participants han rebut a les seves escoles una formació impartida pel professorat de l’Associació: Pantalles, xumet emocional dels nostres fills i filles? Aquesta activitat ha ajudat a prendre consciència a mares i pares de l’ús abusiu que moltes vegades fem de les pantalles i els ha animat a endinsar-se amb il·lusió en aquest repte de l’educació en un oci analògic.

guay-fi

Si vols conèixer més sobre el PEA i la tasca de l’Associació, segueix-nos a les nostres xarxes socials (Twitter i Instgram), així com al nostre canal de YouTube.