L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya s’ha adherit al “Manifest sobre l’ús de les pantalles per promoure un desenvolupament saludable en la primera infància (de 0 a 6 anys)”.

L’objectiu d’aquesta declaració, creada per un grup de professionals que treballen per la salut, el benestar i el desenvolupament infantil, és conscienciar sobre la necessitat de no sobreexposar la primera infància de manera continuada a les pantalles.

Una actuació estructurada i preventiva

El manifest proposa que, amb la implicació de diverses entitats i institucions entre les quals s’hi ha adherit l’Associació, s’actuï de forma estructurada i preventiva, seguint els punts següents:

  1. Investigar i generar més evidència sobre els efectes de la sobreexposició de l’ús de pantalles i quins són els seus impactes a llarg termini.
  2. Conscienciar la societat per deixar de normalitzar l’ús de pantalles en infants menors de tres anys.
  3. Regularitzar l’adequada classificació dels continguts audiovisuals.
  4. Sensibilitzar sobre els bons hàbits i les necessitats específiques dels infants, per tal que puguin créixer de forma sana i desenvolupar al màxim les seves potencialitats.
  5. Orientar a les famílies a sobre una convivència digital respectuosa.
  6. Promoure polítiques de conciliació familiars que permetin una criança responsiva.
  7. Limitar a les empreses la possibilitat de recollir informació personal sensible d’infants amb finalitats comercials.

Per donar suport al manifest, es pot signar la petició a través de la pàgina web change.org, que ja compta amb més de 500 firmes.

manifest-web

El Programa d’Educació Audiovisual

En aquest marc, l’Associació compta amb el Programa d’Educació Audiovisual (PEA), des del qual es treballa per donar les eines necessàries a les entitats educatives i famílies per tal de conscienciar i potenciar les bones pràctiques en la utilització dels mitjans audiovisuals.

De cara als més petits, es va consolidar l’any passat el projecte Guay-fi. El seu objectiu és, a través de l’educació, poder ajudar en la gestió de la presència de pantalles davant els infants. S’actua juntament amb les escoles i les famílies per tal de posar èmfasi en el temps de joc i oferir alternatives lúdiques que substitueixin les estones digitals.

Si vols conèixer més sobre la tasca de l’Associació, segueix-nos a les nostres xarxes socials (Twitter i Instagram), així com al nostre canal de YouTube.