Quan aixeco el cap de la meva pantalla, veig a la meva filla amb la seva tauleta, tan eixerida ella tocant i sabent com obrir la seva App preferida. Però quan vull agafar la tauleta per jugar una estona amb ella… plora, plora i plora. Fins que aconsegueix que li deixi més estona a ella sola amb la seva pantalla.

El Programa d’Educació Audiovisual Contraste (PEAC) és un projecte educatiu de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, desenvolupat fa més de quinze anys en col·laboració amb la Fundación Aprender a Mirar. Durant aquest temps, aquest projecte ha estat en constant evolució, al mateix ritme frenètic que evolucionen les tecnologies. El 2018 va ser l’any clau en el qual es va veure la clara necessitat de fer arribar aquestes formacions -d’alfabetització mediàtica i pensament crític davant les pantalles i els seus continguts- a parvularis i etapa infantil dels centres educatius. Cada vegada més, les pantalles s’estaven convertint en el nou xumet dels infants. Un xumet tecnològic i emocional que impedeix el correcte desenvolupament de conductes i valors com: la paciència, l’empatia, la gestió de les emocions i la frustració, entre altres. Així doncs, des del PEAC, es va treballar una nova oferta formativa: Pantalles, xumet emocional de les nostres filles i fills? va ser el títol resultat d’investigacions i preparació d’una xerrada-conferència per a mares i pares que necessitaven un acompanyament en aquests primers anys de vida dels seus fills i filles.

Ara, inicis de 2021, aquest primer pas ha esdevingut en tota una nova línia d’actuació específica per centres d’educació infantil. Després de l’èxit d’aquestes formacions i de la quantitat de testimonis com l’exposat a l’inici d’aquesta publicació, l’equip de l’Associació ha treballat durant 2020 en el projecte Guay-fi, amb el qual es proporcionen les eines i recursos necessaris per a la bona gestió de les pantalles amb infants de 3 a 5 anys.

Què implica aquesta nova iniciativa?

Vuit centres educatius –que ja s’han subscrit a Guay-fi– i l’equip d’experts en educació i comunicació de l’Associació estan treballant de manera conjunta i personalitzada el lliurament i aprofitament dels diferents mitjans formatius que s’ofereixen:

– BagKid pels encarregats d’aula. La maleta inclou les activitats per a realitzar a l’aula, un obsequi per al tutor/a i material lúdic-educatiu per la classe. Les següents activitats i la revista arribaran mensualment al centre educatiu.

– Un taller gratuït -presencial o en línia- dirigit a famílies sobre pantalles, aprenentatge i cervell infantil.


– 15 exemplars en paper de la revista Contraste Audiovisual.


Un Kit de supervivència per a cada família. Es tracta d’una bossa amb un manual d’activitats, jocs per als infants i materials per passar estones d’oci sense pantalles.

Seguiment i atenció individualitzada per als centres educatius i les seves famílies.

L’objectiu és que mares, pares i educadors tinguin a l’abast de la seva mà, entre altres instruments, una sèrie d’idees variades per a promoure activitats a casa, a l’aire lliure, quan es viatja amb cotxe, s’està a una sala d’espera o, fins i tot, en un restaurant, que no girin entorn de l’ús de dispositius mòbils o digitals.

guay-fi-motxilla-oci-sense-pantalles

Primera edició Guay-fi

Aquest segon trimestre del curs 2020-2021 és l’escenari de la primera edició d’un projecte molt prometedor i innovador. A partir d’una idea inicial senzilla i ajustada, es va aconseguir el patrocini de l’Obra Social ”la Caixa” i que catorze empreses del sector d’oci educatiu infantil s’impliquessin i col·laboressin amb materials. Guay-fi també compta amb el suport institucional de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana del Consum i el projecte SIC-Spain 2.0.

Aquest suport i treball en xarxa, així com també la col·laboració de persones voluntàries, ens ha permès no només oferir la formació i els recursos teòrics, sinó que les nostres motxilles per un oci sense pantalles es lliurin plenes de material donat que, sens dubte, facilitaran aquest canvi de dieta audiovisual a les 500 famílies beneficiàries.

Dues persones voluntàries del projecte Guay-fi.
Dues persones voluntàries del projecte Guay-fi.

Com connectar-me al Guay-fi de l’Associació?

Contacta amb l’equip de professionals a través del formulari web o escriu directament a educa@taconline.net. Junts podrem explorar com implementar Guay-fi al teu centre educatiu.

A més, estigues atent@ a les xarxes socials (FacebookTwitterInstagram) i a la nostra pàgina web. Aviat iniciem els lliuraments de les motxilles als centres educatius i anunciarem sorpreses, tant per a escoles com per a persones particulars que estigueu interessades a rebre els beneficis Guay-fi.

Empreses col·laboradores, gràcies

Des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i la Fundación Aprender a Mirar aprofitem per agrair a Obra Social “la Caixa”, Editorial Casals, Mattel, Rubio, Divermagic, MILAN, Memory Ferrandiz, Asmodee Group, Devir Iberia, PlayColor, Troa Llibreries, Fournier, Diset, Exin Castillos, Catalunya en miniatura, Sapos y Princesas, Sóc petit i KeFinde la seva col·laboració amb aquesta nova iniciativa.

Logo-Obra-Social-La-Caixa