“Cada vegada donem més pautes a casa, cosa que abans no fèiem. Pautes de comportament, derivació a centres d’atenció precoç on s’ajuda tant al nen com als pares a gestionar aquesta infantesa… hem de veure què fem amb el nostre temps lliure, no únicament al cap de setmana, al dia a dia també.”

Marta Clusella, tutora P4 al centre NJ Praga

Guay-fi neix com una acció del Programa d’Educació Audiovisual Contraste (PEAC), un projecte educatiu de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya en col·laboració amb Fundación Aprender a Mirar. Guay-fi està actualment en funcionament a vuit centres educatius, dos d’ells situats a la ciutat de Badalona, convertint més de 500 famílies en les primeres beneficiàries d’aquesta pionera iniciativa.

Badalona Televisió es va traslladar al centre educatiu NJ Praga per tal de conèixer més a fons el projecte de la mà de la responsable de comunicació de l’Associació. També es volia descobrir quina és la realitat dels alumnes i la seva relació amb les pantalles; gràcies a la intervenció de la mestra Marta Clusella això va ser possible.

En què consisteix el projecte?

Guay-fi dóna resposta a una realitat social, agreujada per la situació de pandèmia. El professorat assegura que gairebé un 15% de l’alumnat pateix problemes amb el llenguatge, la capacitat de concentració, l’atenció i la paciència, fets directament relacionats amb els canvis d’hàbits i les maneres d’educar.

L’Associació, a través del seu estret contacte amb els col·legis, va detectar la necessitat d’ajudar i assessorar sobre l’ús de les pantalles a famílies amb nens de 0 a 6 anys. Amb aquesta intenció, es va crear el projecte Guay-fi, que ofereix activitats alternatives a les pantalles que promouen les competències creatives, els beneficis del joc manual i el desenvolupament d’habilitats i destreses matemàtiques, lingüístiques i socials, entre altres, a través de recursos i també formacions.

D’aquesta manera, es busca acabar amb el consum audiovisual com a forma d’entretenir majoritàriament els més petits de la casa, ja que una exposició habitual als dispositius digitals acaba generant dependència en l’infant i comporta riscos com l’aïllament social. 

Com integrar Guay-fi al teu centre

Després de l’èxit que ha tingut als vuit centres on s’ha implementat, l’Associació treballa per ampliar el projecte portant-lo a més escoles de Catalunya. 

Si trobes interessant l’activitat, pots contactar amb l’equip de professionals a través del formulari web o envia un correu electrònic; així es podrà estudiar com integrar Guay-fi al teu centre educatiu.

A més, per estar al dia de totes les novetats, notícies i actualitzacions sobre el projecte, pots seguir-nos a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram) o consultar la nostra pàgina web.

Empreses col·laboradores, gràcies

Des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i la Fundación Aprender a Mirar aprofitem per agrair a Obra Social “la Caixa”, Editorial Casals, Mattel, Rubio, Divermagic, MILAN, Memory Ferrandiz, Asmodee Group, Devir Iberia, PlayColor, Troa Llibreries, Fournier, Diset, Exin Castillos, Catalunya en miniatura, Sapos y Princesas, Sóc petit i KeFinde la seva col·laboració amb aquesta nova iniciativa.