Et sona veure nenes i nens ballant davant la càmera mentre imiten moviments o actituds d’adults? Potser has vist com el teu fill/a passa hores navegant en una App anomenada TikTok?

Formulari per inscriure’s al webinar gratuït organitzat per l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i la Fundación Aprender a Mirar.

Les estadístiques d’alerta

La plataforma de vídeos musicals ha estat acollida amb molt d’èxit entre adolescents i preadolescents. De fet, TikTok té 800 milions d’usuaris actius al mes a tot el món i ha superat les més de 2.000 milions de descàrregues entre la Play Store de Google i l’App Store d’Apple en els últims anys. I és molt important destacar una altra dada, el març de 2020 la pandèmia i confinament van propiciar que l’App batés rècords i aconseguís el nombre més gran de la història de descàrregues en un trimestre, arribant als 315 milions.

Entre aquests milions de descàrregues s’inclouen les de molts joves menors d’edat i, fins i tot, infants. Un 41% dels seus usuaris tenen entre 16 i 24 anys.

Aquestes dades no suposarien cap problema per si soles. Per l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya el perill radica en l’alt percentatge d’infants menors de 13 anys que ja fan servir TikTok i, fins i tot, generen continguts propis. De fet, segons ha informat The New York Times, només a Estats Units comptaria amb més de 18 milions d’usuaris menors de 14 anys.

Prèviament a les formacions impartides per l’entitat en el marc del seu Programa d’Educació Audiovisual els alumnes responen una enquesta que inclou preguntes sobre les xarxes socials que fan servir. És alarmant l’increment detectat en el percentatge de nenes i nens de 5è i 6è de primària que tenen perfil en aquesta plataforma, tant per mirar vídeos de manera ocasional com per casos on ja generen continguts i es fixen en el que pengen els seus influencers preferits per imitar-los. Si el 2019 aquesta plataforma se situava com la tercera més utilitzada, a les darreres formacions impartides durant aquest curs 2020-2021 ja surt com la més votada.

Prevenció en format webinar

L’ús de TikTok pot implicar una sèrie de riscos i perills que abordarem al pròxim seminari en línia Los (por)menores de TikTok, acompanyats de la veu d’un expert.

Modera i presenta Anna Plans, experta en dona i hipersexualització en la Fundación Aprender a Mirar i presidenta de l’Associació.

El ponent és l’enginyer informàtic i perit judicial Pablo Duchement, amb àmplia experiència professional amb aquesta xarxa social. Ens guiarà per poder entendre els secrets de TikTok i aprendre a com protegir la infància dels riscos que pot comportar.

Webinar-TikTok-Pablo-Duchement-Consumidors-Audiovisuals

Inscriu-te!

Si vols conèixer més sobre els mecanismes d’aquesta nova xarxa, els riscos específics per als menors d’edat o com fer de TikTok un lloc més segur per als teus fills/es, el dissabte 20 de febrer a les 17 h, ens connectarem via Zoom a una formació específica, pràctica i interactiva sobre la xarxa social del moment.

Des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i la Fundación Aprender a Mirar us convidem a que pares, mares i professionals de l’educació us inscriviu i participeu en aquesta sessió gratuïta. Allà resoldrem dubtes sobre com acompanyar de la millor manera a fills, filles i alumnat dins de l’entorn digital.

Mentrestant, us recomanem llegir la publicació STOP conductes masclistes TikTok, on alertàvem sobre la mitificació dels valors “romàntics” que emmascaren conductes de violència de gènere en aquesta xarxa social.

Us animem també a compartir l’enllaç d’inscripcions amb els vostres coneguts i a etiquetar-nos a les vostres publicacions a les xarxes socials. Ens trobareu com @Telespectadors a Twitter i @consumidorsaudiovisuals a Instagram i Facebook.