Durant el curs escolar 2017 – 2018 l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya va convocar la primera edició del concurs de foto-còmics PUM! Ciberbullying. Amb l’objectiu que el concurs es convertís en un recurs pedagògic de qualitat per sensibilitzar els joves sobre el ciberassetjament escolar, l’Associació va preparar una unitat didàctica en col·laboració amb Equip SEER, experts en salut i educació emocional.

18 escoles de tota Catalunya hi van participar presentant un total de 65 treballs realitzats per alumnes de primària i secundària.

Enguany, la Generalitat de Catalunya ha reconegut el gran valor educatiu d’aquesta iniciativa i l’ha inclòs al seu Protocol de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament i el ciberassetjament entre iguals:

Afavorir la participació de l’alumnat en premis i concursos que tinguin com a finalitat prendre consciència de la importància de les relacions positives. Exemple:

– I Concurs PUM! Ciberbullying

En aquest espai, l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya convoca el I Concurs de Foto-Còmics PUM! Ciberbullying entre totes les escoles de Catalunya.

Protocol de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament i el ciberassetjament entre iguals. Projecte de Convivència.

Una oportunitat única per a treballar a les aules el ciberassetjament

A més de la convocatòria realitzada, és gràcies a la unitat didàctica que aquest projecte de l’Associació es continua aprofitant com a eina de prevenció tant als nostres tallers del Programa d’Educació Audiovisual com de manera autònoma pels centres educatius.

A través de les activitats i les pautes que hi proposem, els participants poden treballar en un projecte creatiu que, a la vegada, els hi fa prendre consciència sobre les seves accions a la xarxa. Amb PUM! Ciberbullying els alumnes han d’idear una breu història en la qual s’escenifiqui una situació de ciberbullying i com els seus protagonistes trenquen la cadena de violència.

Una vegada acabat el projecte, es recomana obrir un debat on els alumnes exposin els seus foto-còmics a la resta de companys de classe i expliquin què han volgut transmetre amb la seva història i què han après durant la realització del projecte.

“Ha estat un projecte motivador on els nens han pogut entendre el perill i les conseqüències que pot tenir fer un mal ús de les xarxes socials; envair l’intimidat d’una persona enviant fotografies i/o vídeos sense el seu consentiment; acceptar les sol·licituds de desconeguts…”

Escola Labouré, Barcelona

Material per realitzar l’activitat a l’aula

Si voleu aprofitar aquest recurs, descarregueu-vos la nostra unitat didàctica:

Unitat didàctica Concurs PUM! Ciberbullying
Exemple PUM! Ciberbullying

També podeu veure els foto-còmics guanyadors de la I Edició del concurs i consultar la galeria de foto-còmics preseleccionats per inspirar-vos.

Us animem a compartir els vostres foto-còmics una vegada els tingueu enllestits! Ens podeu etiquetar a les xarxes (InstagramTwitter i Facebook) i fer servir el hashtag #PUMCiberbullying o escriure a educa@taconline.net.