La Reforma Horària proposa, principalment, compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina, introduir horaris més flexibles, facilitar anar a dormir abans i incrementar així les hores de son. Òbviament, per aconseguir-ho és intrínsecament necessari avançar el, cada vegada més tardà, prime time televisiu.

Va ser el passat juny, a les portes de la signatura d’aquest Pacte per la Reforma Horària impulsat pel Govern, quan des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya es van presentar les conclusions de l’informe realitzat sobre el prime time a Espanya. Després d’analitzar les graelles d’altres països europeus, va quedar patent com la nostra programació televisiva complica la conciliació laboral-educativa i és un problema a l’hora de consolidar les reformes horàries que s’estaven plantejant al Govern.

Malauradament, el projecte de llei per a la reforma horària va quedar paralitzat a causa de la falta de consens polític. Ara, sense un acord entre els diferents partits polítics, és a les mans de les cadenes fer cas o no a les peticions d’avançar les seves graelles i poder escurçar així la diferència de fins a dues hores amb la resta de programacions europees –Itàlia i Portugal, amb horaris solars similars a l’espanyol, acaben la seva programació prime time abans de les onze de la nit–.

TVC dóna el primer pas

TV3 ha estat la primera que ha decidit fer cas a les peticions de molts seguidors de la seva sèrie Merlí, i aquesta tercera temporada estrena franja d’emissió. Els capítols començaran a les 21.55 h, tot just després del Telenotícies vespre, per tal d’afavorir que els joves espectadors puguin gaudir de la sèrie i dormir les hores necessàries per anar a l’escola l’endemà.

Per a poder avançar aquesta sèrie, TV3 ha decidit no emetre Crackòvia i no competir amb la resta de cadenes en el denominat acces prime time (contingut amb el qual es capta el públic per quan s’iniciï el programa estrella de la cadena). Al contrari, TVE manté el seu programa d’acces prime time Hora Punta, i la seva nova sèrie Estoy vivo comença a les 22.45 h. Pel que fa a les cadenes privades, continuen situant el seu prime time a partir de les 22.40 h. fent acabar els seus continguts d’èxit al voltant de les dotze de la nit.

El repte d’anar a dormir més d’hora

No només la televisió afecta l’hora a què anem a dormir, les tauletes i telèfons intel·ligents compliquen encara més aquesta tasca. Gràcies a l’èxit de la televisió sota demanda, la gran quantitat de continguts disponibles fan que continuar consumint més continguts just abans d’anar a dormir sigui massa temptador.

Ja sigui veient una sèrie a qualsevol plataforma, nous vídeos a Youtube o revisant què han fet els “amics” a les xarxes socials, el resultat és el mateix. Per una altra banda, un estudi realitzat pel Lighting Research Center de l’Institut Politècnic Rensselaer a Nova York demostra que la llum blava d’aquestes pantalles fa que el cervell no alliberi melatonina –hormona que li diu al cos quan és hora de dormir–, fent així que sigui més difícil agafar el son.

horaris

Per tal de controlar que els menors dormin les hores que calen i per evitar les temptacions, us deixem alguns consells:

  • Parlar amb ells de la necessitat de dormir les hores necessàries.
  • Oferir alternatives a les pantalles. Un bon llibre pot ajudar.
  • Desconnectar el Wi-Fi durant la nit.
  • Apagar els mòbils i tauletes i deixar-los a un lloc comú de la casa.

Què opines al respecte? Activa’t i fes-te escoltar deixant un comentari, compartint a les xarxes o contactant directament amb nosaltres.