Les aplicacions de missatgeria per telèfons intel·ligents han trobat en el públic adolescent un filó d’or. Més enllà de WhatsApp i del Messenger de Facebook, s’han creat noves aplicacions amb elements que suposen un possible risc en cas d’ús indegut –deixant a una banda que aquestes eines no són per a menors i les seves pròpies clàusules legals així ho indiquen–.

La més comuna

Snapchat és la que s’ha popularitzat més entre els joves. Més de la meitat dels seus usuaris tenen entre 13 i 17 anys, encara que hi ha menors de 13 anys que també hi accedeixen.

El seu principal reclam és que permet enviar fotos i vídeos que s’autoeliminen passats uns segons. El problema és, precisament, aquesta falsa aparença de seguretat i privadesa, ja que qualsevol arxiu que enviïn suposa perdre el control. De fet, es poden fer captures de pantalla abans que s’esborri i existeixen aplicacions que inhabiliten l’esborrat automàtic sense que l’usuari que ho envia s’adoni.

Fruit d’això, són molts els adolescents que cauen en el parany i envien fotos inadequades o compromeses, amb el que poden donar lloc a conductes de risc com el sexting i el ciberbullying. És important remarcar el que els creadors de l’aplicació afegeixen amb lletra petita:

“Encara que les imatges, en teoria, s’esborrin del servidor de Snapchat cada 24 hores, no es pot controlar el que la gent fa amb elles”.

Per tant, no hi ha manera d’assegurar que els usuaris amb els quals es comparteix un vídeo o una foto no realitzin una captura ni distribueixin pel seu compte les imatges.

Anonimat al 100%?

Kik Messenger és un altre servei de missatgeria instantània que, sobretot a EUA, s’ha popularitzat entre els més joves (un 40% d’usuaris adolescents encara que el seu avís legal és per +18). A Espanya es comença a propagar i, de fet, ja s’han donat casos d’assetjament sexual i de grooming mitjançant aquesta eina.

La seva principal característica és que no requereix cap número de telèfon associat al compte, només fa falta un nom d’usuari que pot ser inventat i un compte de correu. Tot això fa que es combinin les funcionalitats pròpies d’aquestes eines amb l’anonimat i la manca de seguretat. Evidentment, l’app s’ha omplert de perfils falsos d’adults que es fan passar per menors i de criminals que tracten d’enganyar als usuaris amb correu brossa i estafes. Una altra amenaça són els grups de captació. En Google es troben fàcilment doncs hi ha infinitat de resultats amb entrades a fòrums que busquen captar els joves i menors amb missatges i reclams sexuals.

Atenció, pares!

La importància de no enviar ni publicar mai fotos que els puguin comprometre.

És necessari que els pares coneguin aquestes eines, i siguin clars a l’hora de transmetre als seus fills la importància de mai enviar ni publicar fotos que els puguin comprometre, ni tan sols en entorns que considerin segurs o privats. De la mateixa manera, haurien d’interessar-se per conèixer les amistats amb les quals es comuniquen i assegurar-se que no contactin amb estranys o que evitin situacions de risc, així com establir certes normes o límits d’ús.

Molts pares no saben com gestionar un ús excessiu i això ocasiona problemes tant a casa com a l’àmbit escolar. D’altra banda, hi ha molts enganys orientats a aconseguir el número de telèfon o el compte de missatgeria, per exemple amb trucs per a jocs o reclams diversos.

La majoria de menors voldran utilitzar alguna d’aquestes eines animats per altres companys o amics, per la qual cosa els pares han de revisar les aplicacions utilitzades pels fills i extremar precaucions per ajudar als fills a navegar de manera segura.

Des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals us recomanem llegir Fer un ús responsable de les TIC està a les teves mans publicat per l’entitat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. A més de consells per poder detectar el problema a temps, hi trobareu possibles solucions i reptes per aconseguir un consum responsable.