El 16 de juny vam tenir ocasió d’assistir a la jornada “Amb els joves no s’hi juga”, organitzada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) a Barcelona. Durant la conferència i posterior taula rodona es van tractar diversos temes relatius a aquest àmbit dels espais de jocs i apostes en línia en relació als menors, fruit del treball que realitzem a través del Fòrum d’entitats de persones usuàries de l’audiovisual.

D’una banda, es va demanar una regulació més estricta respecte a aquest tipus de publicitat i els reclams que utilitzen, tals com els bons regal i la presència de personatges famosos, donat l’impacte que aquests elements tenen en els adolescents i els joves. També es va fer referència directa als sistemes de simulació de joc –que permeten determinades webs i aplicacions–, ja que permeten que qualsevol persona pugui accedir sense necessitat de registrar-se ni demostrar que sigui major d’edat. Al poder començar jugant sense diners reals s’indueix als menors en la mecànica i la pràctica del joc.

Feta la llei, feta la trampa

Una altra preocupació sobre la qual es va parlar és la presència de vídeo-tutorials en plataformes com Youtube, on s’expliquen i donen consells i fins i tot tècniques per guanyar diners en llocs d’apostes. Aquests vídeos resulten molt atractius per als menors i suposen un enorme risc perquè s’iniciïn, ja que està comprovat (i ho vam poder corroborar amb les dades aportades pel Secretari d’Estat de Sanitat, Igualtat i Serveis Socials en la jornada celebrada el 17 de Maig en el Dia d’Internet) que accedeixen a aquest tipus de serveis en línia simplement amb la documentació d’identitat d’algun adult o saltant-se les escasses traves de seguretat existents.

Precisament, una de les nostres queixes és l’absència de mecanismes de control d’accés efectius que disposin de sistemes de verificació d’edat. De fet, hem col·laborat en un projecte consistent en un sistema que resulti viable per aplicar com a solució global a aquest problema (també per +18 anys), que permeti un registre amb verificació d’edat basat en reconeixement facial/veu.