El projecte Guay-fi ja arriba a 315 famílies de Catalunya. La iniciativa que va néixer al febrer d’aquest any 2021, impulsada per l’Associació de Consumidors Audiovisuals de Catalunya i la Fundación Aprender a Mirar, ha assolit amb èxit la seva segona edició.  

Dirigit a la infància d’entre 3 i 6 anys, Guay-fi té l’objectiu d’acompanyar les famílies i els docents en l’educació dels bons hàbits de consum de pantalles, dins del context digital en què vivim. Així, una estona a la sala d’espera del metge, un viatge en tren, el temps d’un restaurant o la cua d’un supermercat són moments Guay-fi. En comptes d’omplir aquestes estones dels menors amb un dispositiu, des de l’Associació proposem alternatives de lleure saludables, que despertin la creativitat i curiositat dels menors.  

Què ofereix el projecte Guay-fi?

Guay-fi és la resposta a totes les preguntes i incerteses que mares i pares experimenten per a educar als seus fills a un context digital, on les pantalles formen part de la nostra vida quotidiana”.

Rosa Mª Aguilar, coordinadora del Programa d’Educació Audiovisual

Els centres subscrits al projecte Guay-fi gaudeixen de materials, recursos i formacions per orientar l’acció pedagògica – a l’escola i a l’entorn familiar– quant a consum d’oci audiovisual. Una de les eines que destaca l’equip d’experts en educació i comunicació de l’Associació és el kit infantil de supervivència: les famílies reben una motxilla que inclou un manual d’activitats, jocs i materials perquè ocupin el temps de lleure desenvolupant la seva creativitat i curiositat per aprendre, a banda d’enfortir la seva educació emocional.

Un altre dels avantatges que ofereix  Guay-fi és la subscripció de les famílies a un taller gratuït, en modalitat presencial o virtual,  que es dirigeix exclusivament a elles brindant així consells sobre una millor educació en pantalles, aprenentatge i cervell infantil.

A tots els centres subscrits al projecte també se’ls proposa una BagKid, és a dir, una maleta per al responsable de l’aula, que inclou activitats per a realitzar a l’espai educatiu, un obsequi per al tutor/a i material lúdic-educatiu per a la classe. A més a més de seguiment i atenció individualitzada per als docents i les famílies, en matèria de bons usos de pantalles, aprenentatge i cervell infantil. A tot això, la subscripció mensual a la revista Contraste Audiovisual, pionera i única en anàlisi cultural-educatiu de continguts audiovisuals i digitals, esdevé un suport continuat per a la tria, la informació i l’actualització en matèria de continguts d’oci audiovisual.

Els centres subscrits fins al moment al programa, amb el suport i seguiment de l’equip d’experts en educació i comunicació de l’Associació, treballen junts per un millor repartiment de materials a les famílies.

Qui són els nostres col·laboradors/es?

Des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i la Fundación Aprender a Mirar agraïm la col·laboració de les empreses i entitats següents: Obra Social “la Caixa”, Asmodee Group, Catalunya en miniatura, Cuadernos Rubio, Devir Iberia, Diset, Divermagic, Dunsa, Editorial Casals, Exin Castillos, Fournier, Kefinde, La Bolsera, Memory Ferrandiz, MILAN, Museu del Ferrocarril de Catalunya, TROA Librerías, Llar digital, Sapos y princesas i Soc petit.

Sense la seva generositat, el seu entusiasme i compromís amb la salut física i emocional dels menors d’edat, això no hauria sigut possible.

A més a més, el projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Plan Nacional Sobre Drogas i el projecte europeu SIC-Spain 2.0.

empresas colaboradoras ocio sin pantallas

Segona edició Guay-fi

En aquesta segona edició del projecte, Guay-fi ja acompanya a set centres d’educació infantil i un total de 315 famílies a les províncies de Barcelona i Tarragona. A més, de la mà de la Fundación Aprender a Mirar, Guay-fi arriba a tota Espanya fent presència a tretze centres educatius i ajudant a 1.320 famílies de les províncies de Madrid, València, Barcelona, Tarragona i Àvila.

El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració i el treball de quinze empreses relacionades amb el món de la cultura, els jocs de taula, les activitats plàstiques i el material escolar.

El Programa d’Educació Audiovisual

Per acabar d’entendre bé Guay-fi primer hem d’entendre els seus orígens. L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya compta amb una llarga trajectòria de trenta-sis anys com a entitat que vetlla per la qualitat dels mitjans audiovisuals i la defensa dels drets de les persones consumidores, especialment dels menors d’edat, que són els més vulnerables davant les pantalles.

La finalitat de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya és oferir recursos didàctics alternatius als dispositius tecnològics. El projecte inclou eines que fomenten un bon desenvolupament cerebral, alhora que impulsen la creativitat i l’educació emocional des d’edats primerenques. Si s’ha de jutjar per la resposta positiva de l’anterior edició, tant a les famílies com a les escoles, aquest objectiu s’està complint”.

Rosa Mª Aguilar, coordinadora del Programa d’Educació Audiovisual

Dins l’Associació va néixer el Programa d’Educació Audiovisual (PEA), un projecte educatiu en col·laboració amb la Fundación Aprender a Mirar que ja té més de quinze anys i es troba en constant evolució. Així, a través de formacions, recursos, eines i sensibilització en matèria de tecnoadiccions, ciberassetjament i ludopaties, fa front als reptes del món digital, mentre fomenta el pensament crític i creatiu dels continguts audiovisuals, així com l’apoderament de la dona en l’entorn digital. 

Al llarg dels anys, la tecnologia ha anat evolucionant de manera molt ràpida. Avui dia, nens i nenes creixen envoltats de pantalles i per això és important ocupar el temps d’oci del qual disposen, amb maneres més educatives i enriquidores.

Gràcies al caràcter adaptatiu del PEA, Guay-fi va néixer per cobrir les necessitats de nenes i nens de 3 a 6 anys a través de facilitar material escolar, lúdic, artístic i pedagògic tant a les famílies com al professorat. En ple 2021, aquesta eina respon a una realitat que s’ha vist agreujada amb el context de postpandèmia de la COVID-19, i on s’ha detectat la necessitat d’assessorament sobre l’ús de pantalles.

Com en puc formar part?

Si vols participar en aquesta iniciativa, posa’t en contacte amb el nostre equip de professionals trucant al 934 88 17 57.

També trobaràs més informació sobre les pròximes Edicions Guay-fi aquí, a la pàgina web, i a les nostres xarxes socials (FacebookTwitter i Instagram).