El 20 de juny la presidenta de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, Anna Plans, i la responsable de Comunicació de l’Associació van assistir a la primera reunió de l’organització Smart Internet Users (SIU) a les seus de l’ONU i la UNESCO a Ginebra.

Un necessari diàleg

La tecnologia planteja múltiples desafiaments individuals i col·lectius que interpel·len i exigeixen l’atenció i responsabilitat no només dels centres educatius, sinó també de les famílies. Davant aquest panorama, l’objectiu de SIU és reunir experts en educació digital per estudiar propostes que millorin i impulsin l’ús intel·ligent de la tecnologia en un model d’educació transversal.

L’Associació ja forma part d’aquest equip com a soci i la reunió va resultar una jornada molt profitosa per establir nous diàlegs amb altres interlocutors d’aquest sector (directors, professors, formadors i altres programes educatius van estar representats a la jornada):

“Aquest tipus d’actes ens permeten constatar que tots estem treballant amb un objectiu comú. Per aquest motiu, és primordial que els experts deixem de formar per separat i comencem a pensar en sinergies de futur que ens permetin fer arribar amb més força el nostre missatge a l’àmbit educatiu.”

Anna Plans, presidenta de l’Associació

ONU-digital-users
Charo Sádaba i Concepción Naval (Universitat de Navarra) amb Anna Plans i Estefanía González (Associació)

Dret a l’educació digital

Durant el matí va tenir lloc la jornada “Right to education and new technologies on Charo Sádaba, degana de Comunicació a la Universitat de Navarra, començava la seva exposició deixant patent la dificultat d’aconseguir que internet sigui un entorn segur per als infants tenint en compte que no va néixer ni va ser dissenyat perquè ells en fessin ús. Posteriorment, Renato Opertti, International Bureau of Education – UNESCO, va parlar sobre el gran desafiament d’aquesta era digital: “trobar noves formes d’ensenyar continguts fent servir el mateix enfocament tradicional”. La robòtica, la programació, els videojocs… han de ser noves eines que ajudin a captivar l’atenció dels alumnes però, si ens adonem, l’aproximament al coneixement continua (i ha de continuar) sent el de tota la vida.

A la tarda, a la seu de la UNESCO, va començar l’acte fundacional de SIU on la seva presidenta, la doctora Marian Rojas-Estapé, va parlar sobre els efectes de la tecnologia al cervell dels adolescents. Des de l’Associació formem milers de joves cada any i els informem sobre la importància de l’autocontrol i l’actitud, uns punts que vam veure coincidien plenament amb la ponència de la doctora Rojas-Estapé.

UNESCO-ONU-digital

Com a gran final de la jornada es va realitzar un workshop amb la resta d’assistents. Aquí es va generar un debat del més productiu sobre com encarar l’educació audiovisual a les aules i aconseguir que tots els jugadors (educadors, alumnes i família) s’involucrin.

Si t’interessa l’educació audiovisual i vols saber més sobre com preparar correctament els teus fills o alumnes per fer un ús crític i responsable de les pantalles, posa’t en contacte amb nosaltres i t’ajudarem!