L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals ha presentat dos projectes –emmarcats dins del nostre Programa d’Educació Audiovisual– a les subvencions en l’àmbit social amb càrrec a l’assignació de l’IRPF a Catalunya.
El Programa d’Educació Audiovisual de l’Associació consisteix en un conjunt d’eines educatives i comunicatives, basades en investigació i anàlisi audiovisual, que pretén incidir en el col·lectiu més vulnerable davant la violència: la infància. Dins d’aquest programa, volem centrar-nos en dues problemàtiques creixents i que, cada vegada més, centren la major part de l’atenció de les famílies i els centres educatius:
- La prevenció, detecció i lluita contra el maltractament entre iguals que es dóna a la infància, l’adolescència i entre els joves a través de les xarxes socials i els mitjans digitals. Principalment es tracta de l’anomenat ciberbullying o ciberassetjament escolar, amb especial atenció també a la ciberviolència de gènere, tenint en compte el discurs de l’odi a les xarxes o ciberodi, la discriminació i la intolerància com a origen i factor clau en el desenvolupament d’actituds poc responsables en entorns digitals, que suposen un risc entre els menors.
- La investigació, anàlisi, comunicació i formació sobre l’ús, hàbit i consum de videojocs i xarxes socials, així com la seva relació directa amb l’increment de les tecnoaddiccions entre els adolescents.
Per aquest motiu, volem incloure i posar en marxa dos programes específics amb accions formatives i de sensibilització per la prevenció i tractament del ciberassetjament i de les tecnoaddiccions, així com els possibles problemes derivats, amb un enfocament pràctic basat en la mediació.
Gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, aquest 2017 s’està duent a terme el projecte Prevenció del ciberbullying i foment del respecte a la xarxa. Ara, amb la mirada posada en el 2018, esperem comptar també amb el suport de la Generalitat per incrementar la nostra capacitat d’acció.
Objectius dels programes
L’objectiu principal d’aquests projectes és donar continuïtat a les tasques de prevenció ja iniciades l’any 2016, incrementant el nombre de sessions i, en el cas del projecte d’investigació sobre les tecnoaddiccions, ampliant la mostra representativa de joves de Barcelona a tota Catalunya i abastant també edats més primerenques. Això permetrà completar l’anàlisi dels especialistes, a fi de detectar els hàbits dolents, l’ús i el consum inadequat que pot conduir a desenvolupar aquestes conductes. Es vol incidir sobretot en la prevenció a partir de la reflexió, fent pensar els menors sobre la seva forma d’actuar i replantejant-se les seves conductes.
El segon objectiu és donar a conèixer la nostra tasca en relació a aquests temes, tant a les famílies, com als professors i col·legis implicats, reforçant la difusió dels projectes i procurant així el seu creixement i la seva consolidació.
Finalment, des de l’Associació volem arribar amb més força a la ciutadania en general mitjançant la publicació de nous continguts, notes de premsa i referències que ajudin a conscienciar tothom sobre la necessitat d’abordar aquests problemes.
L’Associació està al servei del consumidor. Per això, no deixis de posar-te en contacte si a títol personal, escolar o professional vols denunciar algun fet, buscar informació, formació o suport.
Em sembla super necessari. Enhorabona!
M'agradaM'agrada