Arriba l’estiu i els menors disposen de més temps per accedir a internet i consumir continguts. És per aquest motiu que des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (TAC) hem volgut analitzar quins continguts ofereixen la cadena principal i la cadena infantil dels següents grups mediàtics a les seves pàgines webs: RTVE (La1 i Clan), TVC (TV3 i Super3), Atresmedia (Antena3 i Neox Kidz) i Mediaset (Telecinco i Boing).

Els resultats més preocupants s’han trobat analitzant els webs d’Antena3 i Telecinco. En aquestes pàgines, s’ha trobat contingut inadequat per als menors; notícies, vídeos i imatges amb contingut sexual, d’apologia del sexisme i de la banalitat, així com de culte al cos. Aquests continguts són fàcilment accessibles per a nens i adolescents, ja que no existeix cap tipus d’avís ni restricció.

Segons l’article 7 de la Llei General de la Comunicació Audiovisual “Els prestadors establiran dispositius, programes o mecanismes eficaços, actualitzables i fàcils d’utilitzar que permetin el control parental a través del bloqueig als continguts perjudicials per als menors, de manera que aquests no puguin accedir als continguts que no estiguin dirigits a ells”. Tot i així, l’usuari es troba davant d’una mancança de regulació dels continguts televisius una vegada aquests salten de la televisió a la xarxa, ja que cap de les pàgines webs analitzades té restricció de continguts ni control parental.

Mancança de regulació

Després d’analitzar totes les webs esmentades, només Clan i Super3 se sostenen com entorns de continguts segurs per als menors. Queda patent, doncs, la necessitat d’un codi de regulació que estableixi una sèrie de principis a seguir a l’hora de mostrar continguts a la xarxa. És a dir, és necessari omplir el buit existent entre la televisió i la seva versió on-line.

Des de l’Associació demanem a les cadenes i a les institucions implicades en la regulació de continguts audiovisuals més sensibilitat i, sobretot, accions legals i tecnològiques per crear entorns segurs en internet per als menors.

És el moment de prendre’s seriosament la tasca d’implementar mitjans de control d’accés perquè els nens i nenes no es trobin indefensos davant continguts nocius o inadequats per la seva edat. Molts cops, aquests espais digitals contraresten els esforços educatius de la família, l’escola i la societat sobre qüestions com la igualtat home-dona o la sana autoestima sobre el propi cos a l’adolescència”.

Josep Mª Guerra i Mercadal, president del TAC

Troba l’estudi sencer a Informes i Estudis.

Tens dubtes sobre els continguts que veuen els teus fills als seus dispositius mòbils? Pots escriure’ns a info@taconline.net i t’assessorarem.