Avui dia, els videojocs són un recurrent tema de discussió amb els nostres fills, sobretot per dos motius. D’una banda, l’addicció. I és que els videojocs enganxen. Suposen un repte atractiu, un desafiament que comporta la seva posterior satisfacció. D’aquesta manera, creen un hàbit de joc que, si no controlem, pot derivar en una ludopatia digital inicial, una necessitat de jugar, d’estar connectats al món virtual o de crear una realitat alternativa.

La segona problemàtica es desprèn del contingut que trobem en ells. Si volem educar en una sèrie de valors de convivència i respecte, hem de tenir cura de a què estan jugant els més joves. Però, quins són aquests valors dels quals parlem? Són les aportacions per a la vida que trobem en els videojocs, tant en nivells pedagògics com de convivència.

Com a producte d’oci massiu, generen milions de dòlars de benefici i, precisament, són els jocs més transgressors i que transmeten contravalors els que baten rècords de vendes. Indicadors com el codi PEGI, que trobem en el revers de cada caràtula, ens poden orientar en una sèrie d’aspectes a tenir en compte com la discriminació racial o de gènere, la violència, l’ús de drogues, etc.

Quins valors considerem bàsics perquè es respectin en un videojoc?

– Tolerància i respecte

Valors-Videojocs-Tolerancia

Conèixer i acceptar els altres, amb les seves semblances i diferències respecte a nosaltres. Molts dels jocs per a majors d’edat no tenen en compte aquestes qüestions. GTA V, Sant ‘s Row, Màfia III reflecteixen precisament el contrari. Un bon exemple de com tractar el respecte als altres és el nou Zelda: a breath of the Wild, disponible a Switch i Wii U. En l’univers de Hyrule, el jove Link reapareix després de cent anys de letargia. Amb l’objectiu de reconstruir un regne devastat, coneixerem diferents races i cooperarem amb elles. Un altre exemple per als més adults seria el llorejat Life is strange, una aventura gràfica apareguda en PS4, Xbox One i PC, en la qual es tracta l’acceptació social, les pors a ser diferent i els tabús entre adolescents.

– Llibertat

Un dels temes més recurrents en els sandbox (o videojocs en món obert). Fa referència a la capacitat per a dir què fer i com fer-ho en tot moment. Podem actuar bé o malament, segons considerem oportú. Aquesta llibertat mal usada arriba a cotes insospitades en títols com el citat GTA, on passarem més hores delinquint per la ciutat que duent a terme missions de la història (entremig tenim temps lliure per robar, provocar aldarulls a la ciutat, contractar serveis de prostitució, envestir qualsevol home o dona que es creui pel nostre camí, etc.).

No obstant això, aquesta mateixa llibertat també la podem entendre com la capacitat per crear tot allò que vulguem i com vulguem. I en aquest sentit, són diversos els jocs que han aparegut en els últims anys que ens permeten utilitzar l’enginy per crear, sense límits, una realitat virtual. Un dels casos més paradigmàtics és el de Minecraft, sens dubte un dels jocs més icònics dels darrers temps. Vegeu el cas de Dragon Quest Builders o Lego Worlds. La proposta és molt senzilla: tenim llibertat per crear fins a on arribi la nostra imaginació. Tots ells aguditzen l’enginy.

– Solidaritat

Valors-Videojocs-Solidaridad

El joc en línia pot defensar valors i contravalors a parts iguals. Malgrat que pot comportar certs riscos si no sabem amb qui juguem, així com cert aïllament o fins i tot rebuig (això pot passar en títols en els quals hem de formar part d’un grup o clan), la veritat és que pot servir per ajudar, compartir i solidaritzar-nos amb amics i usuaris. Títols com Mario Maker i Little Big Planet ens deixen compartir les nostres creacions perquè les gaudeixin altres jugadors.

– Responsabilitat

És ben sabut que l’autocontrol, l’autogestió i la responsabilitat són tres aspectes que hem de treballar des de molt joves perquè els nens adquireixin autonomia en el treball, en l’estudi i en les tasques diàries. Alguns jocs –com els citats Minecraft, Lego Worlds, etc.– afavoreixen això en haver de gestionar els recursos de què disposem. És el cas també d’èxits com Clash Royale, Clash of Clans o qualsevol altre títol d’estratègia com Civilization. La gestió de recursos i la necessitat de controlar de què disposem en tot moment és essencial. En aquest sentit, molts videojocs amb fort component social en els que hem de cuidar mascotes, de la família, etc., funcionen en la mateixa línia.

– Amistat

Valores-y-videojuegos

Tenir cura del benestar dels altres sense esperar res a canvi, però amb una reciprocitat necessària. Precisament, és un dels aspectes més descuidats en el món dels videojocs. No obstant això, l’amistat es tracta especialment en el gènere de les plataformes, RPGs (jocs de rol on millorem els atributs del nostre personatge) i les aventures gràfiques. Incloem en aquest apartat jocs infantils com Súper Mario, Tearaway, Dragon Quest: el periple del rei maleït i altres de tall més adult.