Prevenció, detecció i reacció davant les noves formes de victimització en xarxes socials i internet

El dilluns 3 de juliol es va celebrar la Jornada Adolescents digitals, organitzada per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Els ponents van ser professionals del dret, de l’educació i de la comunicació, a més a més de comptar amb la intervenció del cos de Mossos d’Esquadra, i de Pedro García Aguado (Hermano Mayor, Cazadores de Trolls) a través d’un vídeo.

L’acte es va estructurar en dues taules rodones. La primera, moderada per Mónica Valle –periodista i experta en comunicació en l’àmbit de la ciberseguretat–, girava entorn la pregunta Com prevenir, detectar i intervenir incidents de ciberassetjament i sexting en centres escolars? Van intervenir José R. Agustina, director del Màster en Ciberdelinqüència de la UIC i advocat penalista, Marc Argemí, soci-director de Sibilare, Josep Coll, soci-fundador de Red Points i Pablo Borjabad, fiscal de menors expert en les TIC.

Aquesta taula va deixar reflexions molt interessants i una conclusió que, de primeres, xoca amb el que considerem llibertat d’expressió. Encara que internet és una gran finestra al món, també és un món virtual sense control i moltes vegades deformat. Per això, per fer un bon ús i no entrar en cercles tòxics, hem de tenir autocontrol.

“El ‘dit fàcil’ és un dels pitjors problemes que ens trobem amb els menors”

– JOSEP COLL

Les noves generacions creixen envoltades de pantalles i se les considera nadives digitals però, com advoquem des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals, això no les converteix en persones expertes. Són els pares i mares qui han d’establir uns límits i formar des de l’exemple.

educarenfamilia

“Prevenció és educació i s’educa en la família”

– JOSÉ R. AGUSTINA

La segona taula rodona va ser moderada per la periodista Mònica Terribas, i van intervenir Juan Carlos Hernando, doctor en filosofia i ciències de l’educació, Miguel Ángel Aguilar, fiscal coordinador del Servei de Delictes d’Odi i Discriminació, Rubén Mora, inspector cap de la Unitat de Delictes Tecnològics del cos de Mossos d’Esquadra i Carles Martínez, advocat penalista.

Aquesta taula va reflexionar sobre La funció de la família i l’escola davant l’aparició del discurs d’odi i altres formes d’incitació al delicte entre menors: estratègies de prevenció, detecció i reacció. De nou, les figures de la família i dels educadors van ser protagonistes i es va considerar imprescindible que ambdues ‘escoles’ rebin una bona formació. Pares i educadors han d’anar de la mà i conèixer l’entorn digital en el qual estan els seus fills i alumnes.

Conclusions

En aquest context, va quedar clara la necessitat d’avançar en la implementació de plans d’acció als centres educatius que abordin els problemes des d’una triple perspectiva: prevenció, detecció i intervenció.

La jornada va ser un èxit. I els membres de l’Associació de Consumidors Audiovisuals que vam participar ens vam animar a continuar amb el nostre necessari treball de sensibilització mitjançant el Programa d’Educació Audiovisual. És essencial seguir formant pares, professors i alumnes en el bon ús de les TIC.

Troba al nostre Twitter els inputs més rellevants de l’acte.