Dijous 29 de juny, la nostra voluntària professional Anna Plans va participar com a tertuliana al programa de ràdio Plusvàlua del Centre d’Estudis Econòmics i Socials (CEES). Aquest programa s’emet a Ràdio Estel tots els dijous de 20 a 21 hores i, en aquesta ocasió, es va parlar sobre l’assetjament en l’àmbit escolar.

L’Anna Plans és politòloga, gestora de processos, màrqueting i persones. Actualment compagina els seus estudis de filosofia amb la investigació de l’impacte de les TIC en els adolescents. S’ha unit a l’equip de l’Associació per a poder arribar a més pares i mares que necessiten (in)formació.

Voluntaria

L’emissió es va iniciar amb una entrevista a l’Irma Rognoni. L’advocada i regidora d’Infància i Família del 2011 al 2015 va fer patent la seva dilatada experiència en temes relacionats amb família i infància. De fet, va parlar del nucli familiar com a eix fonamental transmissor de valors i també va defensar la creació d’un entorn favorable més enllà de la llar. Després va tenir lloc un debat que Plans va poder compartir amb Rognoni, Emili Pons –historiador i expert en educació– i Mireia del Pozo –advocada i gerent del CEES–.

Existeix avui més assetjament escolar?

Tota la vida ha existit l’assetjament a l’escola, però ara s’agreuja perquè internet actua com a megàfon i el menor queda desprotegit fora de l’àmbit escolar. Quan això succeeix, el menor assetjat segueix sent fustigat a través de les xarxes socials en sortir de l’escola o institut. D’altra banda, de vegades pot ocórrer la situació en què la víctima, que ha estat assetjada a l’aula, es converteixi en ciberassetjador perquè les xarxes socials li ofereixen la possibilitat de venjar-se amagat en l’anonimat.

En l’àmbit virtual es poden cometre delictes sense contacte físic: atemptant contra la intimitat, l’honor o la privadesa, entre d’altres. Les conseqüències per a la víctima són múltiples: des del fracàs escolar fins al suïcidi. Iniciatives com les Apps de B-resol o Zero Acoso ofereixen eines molt potents –que ja funcionen en moltes escoles– que ajuden a detectar casos d’assetjament i ofereixen als docents informació valiosa del clima a l’escola en concret.

En aquest punt, Plans va congratular l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya per la seva tasca de prevenció i formació a les escoles. És important oferir mesures per detectar i denunciar, però encara ho és més oferir eines de prevenció als alumnes, pares, mares i professors. Els menors són vulnerables, per això cal que tots els actors involucrats en la seva formació actuin coordinats per dotar-los de les eines necessàries per crèixer amb valors.

“És imprescindible que els pares escoltin i parlin amb els seus fills però també han d’aprendre com funciona la selva digital. No oblidem que els nostres fills es mouen amb soltesa a les xarxes, però desconeixen –en la majoria de casos–, les conseqüències dels seus actes.”

– ANNA PLANS

Aquí pots escoltar el podcast del programa (minut 5:50 al 40).