L’objectiu principal de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (TAC) i de la Fundació Aprender a Mirar (FAAM) és la defensa del menor al món digital. És per això que gran part del nostre treball es dirigeix a analitzar i, segons calgui, denunciar certs programes que poden danyar el menor.

A l’octubre de 2016, des de TAC es va enviar un estudi-reclamació a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), l’organisme encarregat de vetllar pel compliment de la Llei Audiovisual. El requeriment es va dirigir contra Mediaset per l’emissió al seu canal Telecinco de l’espai televisiu Mujeres, Hombres y Viceversa.

L’Associació va denunciar aquest programa per dues raons. D’una banda, Mediaset senyalitza habitualment de manera errònia Mujeres, Hombres y Viceversa com “no recomanat per a menors de 12 anys”. Per una altra, el dia 11 d’octubre de 2016 va emetre un contingut que fomentava clarament actituds masclistes, sexistes i de possible violència i assetjament contra la dona. Totes aquestes dades es descriuen detallada i objectivament en l’informe que va enviar-se a la CNMC.

Al desembre de 2016, aquest organisme va donar resposta a la denúncia en un comunicat que minimitzava l’ocorregut en plató el 12 d’octubre. També relativitzava l’explícit i abundància de les actituds sexistes en relació a la qualificació per a majors de 16 que reclamàvem des de l’Associació. Des de TAC, es va manifestar la sorpresa per aquesta resolució que no protegeix com cal la dona assetjada, els valors de la igualtat i el respecte al menor.

Tens molt a dir

Moltes vegades, el consumidor es troba indefens davant l’immens poder dels grups mediàtics o de l’anonimat en internet. Donar el primer pas és qüestió d’un “clic”.

No oblidis que com a usuari tens drets i, entre tots, podem aconseguir uns mitjans audiovisuals de qualitat i respectuosos amb el menor. Malgrat la resposta de la CNMC, que ens decep venint d’un organisme públic, TAC continua lluitant i analitzant les pantalles perquè respectin el menor i fomentin una relació equitativa i sana entre persones.

Recorda que pots fer-nos arribar la teva denúncia aquí.