Él vive en la piña debajo del mar… Su cuerpo amarillo absorbe sin más… El mejor amigo que puedes tener… Igual que los peces él puede flotar…

Aquestes frases són el preàmbul a un dels personatges televisius més coneguts per nens i adults. Algú en off, a pulmons plens i amb un riure un pèl estrident, anuncia una nova aventura de Bob Esponja.

Entre l’amor i l’odi circulen les opinions i gustos que suscita aquest peculiar ser submarí. I entre l’amor i l’odi són també les relacions que posen en circulació les rèpliques i actituds dels seus personatges.

Article-Bob-Esponja-Cuatro

Paternitat porífera

Bob Esponja es va estrenar el 1999 al canal Nickelodeon d’Estats Units. La seva popularitat va començar a partir de l’any 2000 i continua en emissió fins ara, no només al seu país d’origen. Bob és l’animal marí més famós de tot el món, Willy ha quedat ja en segon pla, i Moby-Dick va perdre el seu regnat des que els clàssics estan gairebé prohibits en la vida dels nens i adolescents.

Stephen Hillenburg, admirador de Jacques Cousteau, era un biòleg marí i professor de l’Orange County Ocean Institute quan l’animació va començar a interessar-li. Va conrear la seva inquietud primer amb un llibre de còmic, gènesi dels antropomòrfics Bob i amics, i va continuar desenvolupant-la el 1995 amb la seva entrada a la sèrie Rocko’s modern life, també un Nicktoon. Després de diverses tasques com a guionista, productor i dibuixant de storyboard, Hillenburg va idear la seva pròpia sèrie, que s’ha convertit en la més longeva del canal amb 203 capítols. A més, compta amb una pel·lícula per a cinema i tres produïdes directament per a televisió.

Encara que aproximadament des de 2004 la participació de Stephen Hillenburg es limita a ser productor executiu, ningú pot obviar el seu determinant treball, pel qual ha rebut lloances (el 2007 la revista Time el va nomenar com un dels millors programes de la història de la televisió) i nombrosos premis (més de 20, entre ells 2 Emmy), però també va rebre algunes crítiques.

L’argument i el rerefons, al mar

Bob Esponja narra el dia a dia d’una esponja marina amb ulls blaus que viu dins d’una pinya, a la ciutat de Fondo de Bikini, juntament amb la seva inseparable mascota, el caragol Gary. Aquest simpàtic personatge treballa al Crustáceo Crujiente on, al costat dels seus amics Patricio Estrella i Arenita Mejillas, ajuden el senyor Cangrejo a mantenir el seu secret millor guardat: la fórmula de la seva hamburguesa Cangreburguer. I és que Plancton, el malvat propietari de Cubo de Cebo, vol apropiar-se d’aquesta recepta que ha conquistat a tots els habitants de Fondo de Bikini. A més, Bob Esponja té un veí molt especial: Calamardo, a qui li encantaria triomfar com a músic o com a ballarí, però no deixa de ser un fracassat.

Donat l’expert bagatge científic del seu creador, no és estrany que la sèrie fascini per la seva lliure i, alhora, rigorosa, manera de presentar l’univers submarí (com demostra aquest blog: Aprende zoología con Bob Esponja). No obstant això, el seu èxit, que no només ha de mesurar-se en xifres de motxilles venudes o en guardons, pot revelar aspectes interessants dels gustos i expectatives tant del seu públic com dels seus detractors.

Hillenburg és clar a l’afirmar les seves intencions: “Volem que sigui un programa realment divertit. Però crec que al final el missatge és: tracta a les persones de la manera que tu esperes ser tractat”. Per què una sèrie, amb una motivació tan bona, suscita crítiques viscerals o reticències una mica més moderades?

Article-Bob-Esponja-dos

Context i subtext, quin és el text?

Poder esgotar l’anàlisi de les reaccions que provoca aquest porós ésser és tan inabastable com l’oceà. No obstant això, moltes d’elles es resumeixen en dos aspectes: els tipus de personatges, les seves relacions, accions i reaccions (el context) i el que indirectament tot l’anterior pugui suggerir (el subtext). Aquí resideix la clau que inquieta molts espectadors, sobretot els pares i educadors que s’impliquen en els continguts que arriben als seus fills o alumnes.

D’una banda, en relació a la idea de context, els personatges viuen en espais d’adults i tenen tasques adultes, però la seva actitud és inmadura i infantil, en el sentit negatiu de la paraula.

El dubte entre el que es mostra explícitament i el que es diu implícitament posa en dubte, en qualsevol format comunicatiu, quin és el text del missatge. L’ambigüitat i també l’ambivalència solen produir torbació o preocupació, més si estem en un terreny de nens. I en el cas de Bob Esponja, aquest terreny, per a molts, està, també literalment, entre dues aigües.

D’una banda, en relació a la idea de context, els personatges viuen en espais d’adults i tenen tasques adultes (les seves pròpies cases, els seus treballs, els seus entreteniments…), però la seva actitud és inmadura i infantil, en el sentit negatiu de la paraula (quan els actes són impropis de l’edat i desenvolupament aconseguits). Els models de la sèrie no tenen un paral·lelisme al món real dels petits espectadors: no són nens com ells, amb una família, i amics al col·legi, ni tampoc adults com els seus pares o veïns. I aquesta absència de paral·lelismes pot provocar distorsions en l’aprenentatge, ja que més o menys conscientment sempre relacionem els universos de ficció amb el real, assignem parentius i transferim valors.

I per una altra, en referència al subtext, i a manera d’exemple, alguns crítics han deduït una al·lusió solapada a l’homosexualitat en la relació d’amistat entre Bob i Patricio. El propi Hillenburg ho va negar i va sentenciar que quan es va elaborar la idea de Bob, el seu concepte va ser “gairebé asexual” i que en la creació de la sèrie mai es va considerar aquest assumpte. La veritat és que la forta influència mediàtica del lobby gai, que aplaudeix amb entusiasme aquest cartoon, de vegades distorsiona les lectures que fem de textos en els quals els seus autors no han sembrat aquesta interpretació.

Amb tot, i sense desconfiar per res de les seves bones intencions, no sempre el que es planta es recull i frutifica com un vol. Per això és interessant intentar aproximar-se a aquests traços que defineixen el know-how de Fondo de Bikini i aquesta curiosa barreja de pàrvul amb disfressa d’adult.

Article-Bob-Esponja-tres

Curiosa caracterització, per a adults i nens

Un dels fets que més enorgulleix als seus creadors i distribuïdors, també a Espanya (Clan TV, Cuatro, Nickelodeon), és que amb Bob aconsegueixen arribar a nens, adolescents i adults.

Amb freqüència utilitzen aquest argument com a justificació artística i educativa del producte: unir a diverses generacions davant la televisió. No obstant això, per se, aquesta premissa és falsa. Que molta gent de múltiples edats s’interessi pel mateix és una dada curiosa que mereix anàlisi, però no una raó de la seva qualitat creativa o del seu valor ètic igual per a tots els públics. Com a exemple podríem citar alguns èxits històrics del nostre mercat, com Ana y los siete, i uns altres internacionals, com Dos hombres y medio, que no requereixen moltes paraules per tancar el raonament.

La veritat és que Bob Esponja neix a Nickelodeon, que és un canal propietat de MTV, conegut per la seva temàtica musical i la seva iconoclasta estratègia publicitària. I encara que Nickelodeon manté una graella bastant adequada al públic infantil, la seva marca ha inclòs productes més “incorrectes” o adults que Disney Channel EE.UU., com La tata, The fairly oddparents o Malcolm in the middle.

Bob, el protagonista, és un personatge ingenu, especialment feliç en la seva feina, extrovertit i amb una gran capacitat per viure tot amb molta intensitat y té una deficiència en l’empatia.

Bob, el protagonista, és un personatge ingenu, especialment feliç en la seva feina, extrovertit i amb una gran capacitat per viure tot amb molta intensitat. Els seus amics són el primer, i no percep l’odi que la seva alegria provoca a Calamardo. Igual que la doctora Brennan de Bones o Sheldon de The Big Bang theory té una deficiència en l’empatia. Però mentre que en ells la seva intel·ligència superdotada els impedeix connectar amb les emocions dels altres, a Bob, ès el seu escàs enteniment qui no li deixa percebre les antipaties que desperta. És per això que alguns analistes relacionen la seva caracterització amb la d’alguns personatges del famós actor Jerry Lewis.

En aquest sentit, als més petits, l’esponja groga els captiva per tot l’humor slapstick (d’exageració física i cops i patacades), i als adults per la part en la qual es revela aquest joc descompensat entre intel·ligències i sentiments, que també atorga alguns moments de certa violència.

Crispació al plàncton

La bondat de Bob no sempre és ben entesa, ni entre els seus companys de repartiment, ni entre els espectadors als qui enerven les seves totxeses. I aquí és on emergeixen uns altres d’aquests aspectes que, per a molts, fan objectable l’adequació de Bob Esponja a tot el públic infantil.

Calamardo, Plancton i fins i tot amb molta freqüència Bob, Patricio i els seus amics es parlen a crits. De vegades, aquests crits inclouen amenaces o actes violents (empentes, plantofades, cops, burles i bromes pesades). I sempre, en cada episodi, apareix un personatge malhumorat. Tot això el balsamitza, en certa mesura, el to generós de Bob qui, d’altra banda, actua moltes vegades amb un raonament bastant limitat.

La trama de la major part d’aventures gira entorn a problemes que estan fora de l’univers infantil.

El tomb de rosca de “l’adultització” de Fondo de Bikini és la centralitat que tenen, precisament, els conflictes adults. La trama de la major part d’aventures gira entorn a problemes que estan fora de l’univers infantil. Assumptes laborals com l’addicció a la feina, o l’enveja pel cotxe que condueix un amic, o pels seus èxits socials són alguns exemples que expliquen la connexió amb el públic major d’edat. També l’explica el fet que vivint en un context d’adults (com s’ha exposat més amunt) es comportin i reaccionin com a nens amb rancors explícits, empipaments externs i plors exagerats.

Així mateix funcionen els tocs d’humor escatològic, les cares histriòniques i els dobles sentits que també apareixen, i que igualment són la clau de l’èxit de El Hormiguero entre nens i adults.

Formes i colors sota el mar

Des del punt de vista de l’animació com a format, Bob Esponja ha aconseguit posicionar-se com un programa amb identitat pròpia i marcada. Ja s’ha comentat la part més sonora –estridències en les veus i sons forts en els cops i caigudes– però la creació de Stephen Hillenburg juga amb la reverència gairebé cultual que l’espectador més cinèfil té per l’animació 2D.

Predomina un ús del fons fix, que amb prou feines es mou, i pel qual es desplacen les figures-personatges.

Predomina un ús del fons fix, que amb prou feines es mou, i pel qual es desplacen les figures-personatges. Els moviments dels objectes i de les articulacions dels animals són molt rectilínies: el seu desplaçament és sobretot horitzontal o vertical, la circularidat existeix en menor grau. Tot això ajuda a configurar aquest humor de gag visual, en el qual el ritme és un factor determinant.

No obstant això, per fugir del que seria un imaginari cubista, el traç de les línies és rugós, amb certa contenció, i cromàticament els colors foscos o ennegrits són més protagonistes, sense deixar per això que la il·luminació sigui així. Aquesta filosofia en la pigmentació de les superfícies permet destacar al seu protagonista, el groc Bob.

D’altra banda, i en connexió amb el seu peculiar sentit de l’humor, els animadors de la sèrie juguen amb la idea de deconstrucció de personatges, la qual cosa va en la línia de la violència comentada que està present en els seus arguments. Bob de vegades es parteix en dos, unes altres quelcom minúscul s’introdueix en un cervell d’un altre habitant de Fondo de Bikini i actua en ell com si estigués en una oficina obrint i trencant arxius, Calamardo s’enfada tant que els seus ulls cauen de les òrbites… Res que els Looney Tunes no ens ensenyessin des del seu naixement als anys 30 i que l’humor surrealista no hagi mostrat amb anterioritat.

Bob és tot, Bob són tots

Com a breu anotació, algunes dades de l’èxit comercial i mediàtic de la sèrie de Nickelodeon. Segons els seus productors, “té 5.500.000 referències en Google, una exhaustiva descripció a la Wikipèdia, centenars de perfils oberts en xarxes socials com Facebook (algun amb gairebé 3 milions de fans) i Tuenti”.

Aquesta presència més intangible es complementa amb una molt tangible i és el marxandatge de Bob Esponja. Joguines, roba (samarretes no només per a nens), contes, videojocs, DVD de la sèrie i pel·lícules, material de papereria, calçat, globus, i imatge de productes comestibles són el suculent pastís de “peix” que proporciona aquesta producció.

Tot és Bob Esponja podria ser el lema d’una nova religió panteista de qui veiés tots els productes que ha generat la criatura de Stephan Hillenburg.

En el sentit més mediàtic i de connexió amb el món de l’entreteniment cal comentar les aparicions breus i puntuals de famosos. A més de al doblatge (Victoria Beckham posa la veu a una britànica en un capítol), s’han donat amb personatges de carn i os. Rosario Dawson, Tina Fey, Will Ferrell, Craig Ferguson i Robin Williams, entre altres, han fet de narradors en la segona pel·lícula de Bob per a televisió.

Què passa amb Bob

…seria ingenu no considerar la influència que els elements culturals i socials tenen en la persona, i de manera especial en el nen.

Tot i que la moralitat final està present, i que el determinisme audiovisual-conductual no existeix (veure un acte violent no és sinònim de cometre posteriorment un acte violent), sí que seria ingenu no considerar la influència que els elements culturals i socials tenen en la persona, i de manera especial en el nen.

Per aquest motiu l’ideal és que siguin els pares i educadors els que decideixin si la volen o no per als seus fills. Aquesta és la millor opció, i més en casos com en aquesta sèrie on, com s’ha vist, no estem davant l’evidència antisocial de South park o l’evidència pedagògica de Pocoyó. Bob és bo, però té carències; els seus companys interaccionen amb certa agressivitat; els referents d’hàbits i ocupacions no coincideixen amb els dels nens i l’estètica abusa del lletgisme; mentre els finals recompensen les bones accions.

Sospesar el que considerem pros i contres, i pros i contres en funció de la personalitat del propi fill -cada nen té un grau de maduresa i una personalitat diferent, amb diferents sensibilitats i respostes a estímuls- constituirà la pauta més flexible i encertada per decidir què passa amb Bob a casa nostra.

Firma: Lourdes Domingo