L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i la Fundación Aprender a Mirar van organitzar conjuntament l’últim seminari web del curs 2022-2023 del Programa d’Educació Audiovisual.
En aquesta ocasió, vam parlar sobre delictes a la xarxa amb Patrick Montes, cap del grup de Delictes Econòmics i Tecnològics de la unitat de policia judicial de la zona de Catalunya i Capità de la Guàrdia Civil, amb l’objectiu de donar les claus per a navegar amb seguretat al món online.
Parlem de ciberseguretat
L’encarregat de dirigir el webinar va ser en Carlos Luque, SEM Specialist i professor de l’Associació. Durant l’entrevista va plantejar diversos temes als quals Montes hi va donar resposta.
Per començar, es va parlar de la importància de la formació per a poder conèixer i moure’ns amb seguretat al ciberespai, un concepte que es va reiterar durant el transcurs de la xerrada. Un espai relativament nou del qual, moltes vegades, no en tenim un coneixement absolut.
Per això, és bàsic conèixer bé les eines com el mòbil o l’ordinador. Tenir la informació necessària ens ajudarà a prevenir el fet de córrer riscos a través de les pantalles.
Pel que fa a la gran majoria de delictes, tant en el món online com a l’offline, es produeixen per culpa dels diners. Per això mateix, hem de protegir les nostres dades a l’entorn digital, siguin personals o bancàries, de la mateixa manera que no li cediríem a una persona desconeguda al món real. Es va incidir també en la importància de la privacitat, del risc que pot suposar exposar-se, i de conèixer quin impacte pot arribar a tenir la nostra empremta digital.
En cas de ser víctimes d’una estafa o qualsevol delicte del qual siguem conscients, s’ha de denunciar a les autoritats.
Educar des de petits
Abans d’acabar el seminari web, es va donar pas a les preguntes que havien arribat a través de WhatsApp per part dels oients per a poder resoldre tots els seus dubtes. Entre els temes plantejats, Montes va recomanar que s’ha de parlar sobre ciberseguretat amb els nens i nenes com més aviat millor, adequant sempre el llenguatge i els conceptes segons la seva edat. També se’ls ha d’advertir sobre els perills que es poden trobar al món digital, i enfrontar-los a la realitat.
En aquest sentit, també es va destacar la importància d’utilitzar eines com el control parental i el conseqüent acompanyament que s’ha de donar als fills davant les tecnologies.
Des de l’Associació es treballa per a informar i formar en els mitjans de comunicació audiovisual, a través d’eines com la capçalera d’anàlisi de continguts Contraste i el Programa d’Educació Audiovisual.
Tres tips per a navegar amb seguretat
Finalment, i com a conclusió, es van recollir tres consells clau per a moure’s amb seguretat al món digital.
- Protecció. El ciberespai no és una broma. Forma’t!
- Pensa. No facis a la teva digital el que no fas a la vida real
- Privacitat. Reflexiona sobre quines dades penges a la xarxa
Segueix totes les novetats de l’Associació a les xarxes socials (Twitter, Instagram i LinkedIn) i també al canal de YouTube.