Algun cop has pensat que un o una menor de la qual veus contingut a internet sembla més gran del que realment és? No per la seva aparença física, sinó per la seva roba, el seu maquillatge, els seus complements o la seva posa, que no correspondrien a una persona de la seva edat. T’agradaria saber si tu també dónes aquesta imatge a les xarxes? Des de l’Associació de Mitjans Audiovisuals de Catalunya et proposem l’eina de l’#HiperTest.

L’#HiperTest és un recurs amb el qual es podrà mesurar el nivell d’hipersexualització que té el contingut que estàs compartint tu, o la persona sobre la qual decideixis fer el test. Perquè moltes vegades ens trobem amb aquest tipus d’imatges o vídeos, però no sabem detectar si es tracta de contingut hipersexualitzat.

El fenomen de la hipersexualització

Definim la hipersexualització com la pràctica de ressaltar els atributs sexuals sobre qualsevol altre atribut de la persona, fomentant així una visió de l’individu on la sexualitat és l’element definitori del valor de la persona.

Si aquesta realitat la plasmem als perfils personals de les xarxes socials, i especialment als dels menors, on l’acceptació social és un element clau pel desenvolupament com a persona, el risc de construir la percepció d’un mateix a partir de la valoració que fan els altres dels nostres atributs sexuals és molt gran. Vinculat a això, aquesta pràctica afecta negativament a la nostra autoestima,  com construïm la imatge personal i com ens relacionem amb els altres.

Aquesta pràctica no va començar a internet, però a l’era tecnològica en la qual vivim, és molt senzill pels infants accedir a grans plataformes i xarxes socials com Instagram o TikTok, on estan exposats a una gran quantitat de contingut i és difícil controlar el que consumeixen o publiquen. En conseqüència, el fàcil accés al món online actual ha incrementat la hipersexualització.

Així doncs, l’#HiperTest és un mitjà per l’autoconeixement i anàlisi del comportament a les xarxes, i per entaular una conversa com a pares o educadores amb els nostres fills, filles o alumnes sobre la imatge que donem a internet.

Hipersexualització a les xarxes

Com funciona l’#HiperTest?

L’Associació, des del seu compromís amb la defensa del menor en el context tecnològic, ha creat aquest #HiperTest que mesurarà el grau d’hipersexualització d’una fotografia a partir d’unes preguntes sobre la publicació, sigui d’un perfil propi o del subjecte que hàgim escollit.

Aquestes preguntes estan basades en l’escala de Gaff, que és una eina emprada en diversos estudis que permet mesurar el nivell de sexualització infantil a través de variables com la il·luminació, el focus de la imatge o els elements que intervenen.

L’#HiperTest està dividit en dues categories per edat:

El test consta de 8 preguntes senzilles, realitzades en estil directe increpant al propietari o a la propietària del perfil. Només s’ha de triar una foto que s’hagi publicat o es vulgui publicar i respondre a les preguntes amb sinceritat. Si el que es vol és analitzar una foto d’una altra persona, s’ha de respondre posant-se a la pell de la propietària del perfil on està publicada.

Pregunta #HiperTest

Compromís amb l’ús responsable del món online

L’#HiperTest forma part de les campanyes #LiveYourRealLife i #ShesAPerson, creades per l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals i la Fundación Aprender a Mirar, dedicades a lluitar per un ús i un consum responsable dels continguts audiovisuals online, en contra de les tecnoadiccions i en defensa de la dona.

Si tu també ets una persona consumidora compromesa amb aquests valors, pots compartir els hashtags #LiveYourRealLife i #ShesAPerson a xarxes socials i seguir els comptes de l’Associació (FacebookTwitter i Instagram) per no perdre’t res. No dubtis sumar-te a la conversa si vols aportar a la campanya!