El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional contra la violència de gènere amb molts actes arreu de Catalunya i, des de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, continuem amb la nostra tasca de sensibilització treballant específicament contra la violència de control en l’àmbit digital. Malauradament, és un tipus de violència de gènere que s’ha normalitzat entre els joves.

Dins del nostre Programa d’Educació Audiovisual incloem la formació en la prevenció de les situacions d’abús digitals, promovent alhora la reflexió dels mateixos adolescents sobre aquests comportaments.

Les relacions s’han de basar en el respecte i la igualtat. Si la teva parella intenta prendre les regnes de la teva vida no és perquè t’estimi sinó perquè el seu amor està basat en el sentiment de possessió sobre tu.

La detecció primerenca d’aquest tipus de control digital és essencial per a poder prevenir i evitar que acabi conduint a la violència física. Per aquest motiu, és imprescindible seguir treballant en les accions de sensibilització per acabar amb la justificació i l’acceptació de relacions nocives entre joves.

En aquest sentit, el Govern Espanyol ha realitzat una campanya de conscienciació sobre la importància de tallar al primer senyal Corta a tiempo. El maltrato no llega de repente:

La violència de gènere a l’audiovisual

Amb motiu del 25N l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya també ha impulsat una campanya contra la violència amb un Manifest unitari per a l’eliminació de la violència envers les dones. Des de l’Associació ens hi hem adherit i donem suport a aquest manifest on no només s’assenyala els perpetradors de la violència de gènere sinó també a qui contribueix al fet que aquesta continuï normalitzada.

cartel25N

El sector audiovisual encara ha d’aprendre molt en aquest sentit i nosaltres continuarem lluitant per acabar amb productes audiovisuals que atempten contra la dona.

– Presentadors i presentadores de televisió que feu espectacle de la violència masclista. Amb la vostra feina mal feta contribuïu a perpetuar la cultura de la violència. Prou d’estigmatitzar (…) Prou de vulnerar els seus drets (…) No confongueu l’audiència: l’amor no és possessió. L’enamorament no és propietat.

– Professionals de l’audiovisual que perpetueu els tòpics que atempten contra les dones: no les convertiu més en objectes. (…) Pareu de tolerar missatges masclistes que normalitzen relacions de parella tòxiques, que perpetuen tòpics sobre la realitat femenina que són falsos, caducs i nocius.

– Professionals de la publicitat i empreses anunciants que us recreeu en l’estètica del patiment de les dones. (…) Prou d’imatges de dones sotmeses als homes, humiliades, mig mortes, per vendre perfums o rellotges o el que sigui. Prou de sexualitzar les criatures.

Manifest 25N

A Contraste, la nostra marca de continguts d’anàlisi, podeu trobar 10 punts que ajuden a identificar situacions de ciberviolència de gènereUniu-vos en aquesta jornada de reivindicació i compartiu els vostres missatges contra la violència de gènere a les nostres xarxes (Facebook, Twitter, Instagram).